Въпреки че консумацията на алкохол засяга различните хора по различен начин, като цяло той се абсорбира бързо от храносмилателната система в кръвта. Количеството алкохол в кръвта достига своя максимум в рамките на 30 до 45 минути след консумация, според Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм (NIAAA).

Какво обаче влияе на това как реагираме на приема на алкохол? Генетиката, телесното тегло, полът, възрастта, видът напитка, храната в стомаха ви, лекарствата във вашата система и вашето здравословно състояние са част от причините.

Генетика

Алкохолът се разгражда с помощта на три ензима. Изследванията показват, че различните хора могат да имат вариации на гена, който произвежда тези ензими. Разликите в тези ензими означават, че някои хора метаболизират алкохола по различен начин от други. Например, различни нива на ензими, метаболизиращи алкохола, причиняват зачервяване на лицето, гадене и ускорен пулс при много хора с източноазиатско наследство, което прави пиенето неприятно дори когато се консумират само умерени количества. NIAAA казва, че генетичните различия в тези ензими могат да помогнат да се обясни защо някои етнически групи имат по-висок или по-нисък процент на проблеми, свързани с алкохола.

Телесно тегло

Степента на ефекта на алкохола върху централната нервна система зависи от това колко алкохол имате в кръвта си, но и от това колко кръв имате. Това е така, защото алкохолът се разпространява в тялото чрез водата в кръвта, според NIAAA. Колкото повече вода има в кръвта ви, толкова по-разреден ще бъде алкохолът.

Като цяло, колкото по-ниско е телесното ви тегло, толкова по-малко кръв и вода имате. Така че по-дребните хора обикновено имат по-високо съотношение на алкохол в кръвта си, ако пият същото количество, което пие по-едър човек.

Пол

Мъжете обикновено могат да пият повече алкохол от жените със същия размер, преди да забележат ефекта му. Това е така, защото жените имат по-малко вода в тялото си, сравнени с мъжете с подобно телесно тегло. Тъй като алкохолът се смесва с водата, както вече обяснихме, жените са склонни да имат по-висока концентрация на алкохол от мъжете със същото тегло при консумация на същото количество алкохол. Жените също имат по-ниски нива на един от ензимите, които метаболизират алкохола, така че алкохолът, който пият, остава в телата им за по-дълго време. Следователно, при еднакво количество приет алкохол, органите на жената са изложени на повече алкохол и повече от токсичните му странични продукти.

Възрастта

С напредване на възрастта хората обикновено имат по-високо съотношение на мазнини спрямо мускули и по-малко вода в тялото си, така че при същия прием на алкохол те може да имат по-висока концентрация на алкохол в кръвта си, сравнени с по-младите хора със същото тегло. В допълнение, много възрастни хора приемат предписани лекарства и лекарства без рецепта (OTC), които могат да взаимодействат с алкохола.

Каква е напитката

Хората са склонни да усещат ефекта от бирата или виното по-бавно. Това се дължи на по-голямото съотношение между вода и алкохол, сравнени с твърдия алкохол. Въглеродният диоксид в шампанското или содата в смесена напитка пък увеличава скоростта на усвояване на алкохола, причинявайки по-бърз ефект.

Храната, която сте приели

Колко бързо се абсорбира алкохолът, зависи от това колко бързо съдържанието на стомаха преминава в червата. Храните с високо съдържание на мазнини отнемат повече време. Ако ядете храна, особено такава, съдържаща мазнини, преди да пиете, усвояването на алкохол ще бъде значително по-бавно от пиенето на празен стомах и нивото на алкохол в кръвта ви ще бъде по-ниско.

Лекарствата, които приемате

Алкохолът може да повлияе на ефективността на лекарствата, включително хапчета за сън, разредители на кръвта и някои антидепресанти и лекарства против тревожност, според NIAAA и Националния институт за стареене. Всички лекарства, които могат да причинят сънливост, като лекарства против тревожност или сън, някои антидепресанти и антихистамини и много други, могат да увеличат алкохолната интоксикация при консумация на алкохол. Не забравяйте да попитате Вашия лекар или фармацевт дали някое от лекарствата, които приемате, може да има този ефект.

Вашето физическо и емоционално здраве

Хората, които са уморени или силно стресирани, често имат по-силна реакция към умерени количества алкохол.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук