Бай Иван

Моделът, позирал за изработката на войника с вдигнат автомат „Шпагин“ от паметника на съветската армия се оказа българин.

Това стана ясно от разказите на художника Борислав Ждребев.

Прототипът на образа го наричали бай Васил. Той е позирал десетилетия наред на ученици в Художествената гимназия, показва репортаж на БНТ.

Тогава той е модел на Пейо Коев и съучениците му в Художествената гимназия.

„Той беше много добър модел, защото стоеше неподвижно, а много от моделите мърдат, пъшкат и това е много досадно. Бай Васил беше много добър човек.

Той нямаше претенции – както го нагласиш, така стоеше. Не знам поради каква причина съм запазил този етюд. Имам добър спомен от него“, каза Пейо Коев, който показа рисунка на модела.

Като учител в художествената гимназия, с бай Васил се среща и Борислав Ждребев.

През 70-те години той му разказва, че на младини е бил модел на войника от паметника.

„Веднъж ми беше споделил, че като младеж е позирал за паметника на съветската армия. И по-точно – за война с вдигнатия „Шпагин“. Доколкото знам, са му привързвали ръката докато позира, за да не се изморява“, разказва още художникът.

Бай Иван, ПСА

Фигурата на Бай Васил е митична. Според една от легендите той е бил син на царски адвокат и затова е бил репресиран след преврата на 9 септември.

Ждребев разказва, че чертите на бай Васил са изцяло запазени в монумента.

„Направени са едни по-чувствени уста, защото предполагам, че Мара Георгиева е искала да го направи млад и добродушен руски войник, но всичко останало – носната кост,

Доц. Чобанов само за ДЕБАТИ: Аспарух и Борис Кръстителя са основните варианти за паметници на мястото на ПСА

формата на очите, в двете челни възвишения отговарят точно и дори на възрастния бай Васил. Едно към едно“, каза Борислав Ждребев.

Мара Георгиева и Васка Емануилова са единствените две жени от 12-те автори на паметника. Те са творците именно на най-високите фигури, които вече са почти изцяло отстранени.

Разнопосочните мнения за съдбата на паметника карат общинските съветници в Димитровград да предожат той да бъде преместен в града им. А на мястото, където може да бъде поставен, да бъде отворен Музей на социалистическото изкуство.

Областната управа на София предостави всички документи за демонтажа на ПСА

„Голямата идея е освен Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Димитровград, да бъде отворен и музей на социалистическото изкуство в града. Тази идея е родена непосредствено след 1989 година“, каза общинският съветник Иван Евлогиев.

„В града ни има много големи паркове, където може да се постави Паметникът на Съветската армия, но той не трябва да остане сам и единствен, защото ще запази пропагандната си цел, а трябва да е част от цял музей на социалистическото изкуство“, посочи Гроздан Грозев – скулптор.

Въпросителните около новия дом на паметника остават.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук