Средностатистическият здрав възрастен човек се състои от 55-60% вода. Средностатистическото бебе, от друга страна, е приблизително 75% вода. Тази разлика показва защо бебетата не трябва да пият вода преди да са навършили поне 6 месеца.

Бъбреците на всеки човек могат да преработват ограничено количество вода. Ако преминем тази граница, то излишната вода се връща обратно в кръвта, където разрежда солта и натрия в нея.

След като натрият в кръвта ви падне под 0,4 унции на литър, се излагате на риск от състояние, наречено хипонатриемия. Това се случва, когато вашите клетки се опитват да върнат нивата на натрий в норма, като абсорбират допълнителната вода, при което се надуват, причинявайки усложнения като объркване, повръщане и мускулни спазми.

Смърт вследствие на водна интоксикация обаче е изключително рядко явление за възрастните. Това може да се случи, ако един човек пие 2,5-5 литра вода на всеки няколко часа, което е почти невъзможно.

Но ситуацията при новородените е различна, тъй като техните бъбреци са два пъти по-малки от тези на възрастен човек. Това означава, че те не могат да задържат много вода, което от своя страна е причината само няколкостотин грама вода да предизвикват сериозни проблеми.

Освен това бъбреците им все още не са достатъчно развити, за да могат да филтрират правилно водата. Така че всяка капка вода, която попадне в тялото им, се озовава в кръвоносната система, където разрежда кръвта до опасни нива.

Но заплахата не се състои само в директното пиене на вода. Всъщност повечето случаи на водна интоксикация при кърмачета дори не включват чаша вода. Често срещана грешка е, когато родителите разреждат бебешката храна прекалено много или когато потапят бебетата нагоре и надолу в плувен басейн, вследствие на което кърмачетата поглъщат твърде много вода.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!