референдума, Македония

Кризата с предоставянето на военна помощ за Украйна отмина и правителството успя да устои въпреки всички нападки, предвещаващи разпад. Сега опитите за сваляне на властта продължават с другата взривоопасна тема. Въпреки че премиерът Кирил Петков десетки пъти е казвал, че ако има решение за Северна Македония, то ще мине през парламента, с което оборва твърденията за задкулисни договорки, инсинуациите продължават ожесточено и към тях се присъединява и една от партиите в управляващата коалиция.

Ден след ден в медиите се изливат нови внушения за тайни сделки на Петков, предизвикани от всяко негово действие, независимо дали пряко свързано с РСМ. Вчера той поиска свикване на Съвета за сигурност по този въпрос, като това допълнително предизвика опозицията. Интересното е, че наравно с ГЕРБ по темата също толкова ожесточено срещу правителството застанаха и от партията на „Слави Трифонов”. И макар много хора да останаха с впечатлението, че може би като част от управляващата коалиция, те имат вътрешни сведения, ситуацията се оказа съвсем друга.

Тирадата за Северна Македония започна преди седмица с пост на лидера на партията Слави Трифонов, който обвини „Продължаваме промяната”, че не съгласуват действията си с останалите коалиционни партньори, намеквайки, че става въпрос за ветото на Северна Македония. „Защо казвам всичко това? Казвам го като предупреждение.”, заяви тогава Трифонов.

Вчера пред БТВ депутатът от ИТН Станислав Балабанов разкритикува „Продължаваме промяната” и отново направи инсинуации, че премиерът има тайни договорки по отношение на казуса със Северна Македония.

Днес Ива Митева от ИТН в интервю за БНТ, макар и по-умерено, продължи партийната линия. Попитана за Северна Македония тя заяви: „Не знам дали Кирил Петков е обещал. Това, което чуваме, е от медиите. И от неговото говорене, че трябва да бъде пусната РСМ”

От това изказване на зам.-председателя на НС се разбира, че представителите на партията, която иначе е в управляващата коалиция, също като всички нас се информират от медиите. Кои са те не става ясно. Може обаче със сигурност да кажем, че изявите на представители на ИТН в същите тези медии до голяма степен допринасят за подхранването на съмненията в обществото, че Петков води задкулисни разговори. Другите партии, които се възползват от въпроса, са „Възраждане”, ВМРО и най-вече ГЕРБ.

Именно две от медиите, свързани с бившите управляващи, постоянно публикуват статии с подвеждащи заглавия, оставяйки читателите с впечатлението, че Кирил Петков готви тайна сделка. „Кирил Петков пуска Северна Македония срещу сделка в САЩ за по-евтин газ?”, питат в Tribune.bg, същата теза се развива и в Pik.bg. Преди месец пък от “Пик” заявяват, че Петков готви национално предателство навръх 24 май във връзка със Северна Македония. Същевременно голяма част от останалите медии цитират съмненията и твърденията на гореспоменатите партии.

Въпреки очевидния натиск, идващ както от Европа, така и от САЩ, самият Кирил Петков в петък заяви, че не може да вземе еднолично решение като премиер по този въпрос.

„Ако нещо ще се случва по тази тема, то първо трябва да бъде на базата на Външното министерство, то да уведоми правителството, да минем през коалиционен съвет, да се вземе решение на коалиционен съвет, да влезем в парламента, там да се реши и тогава може да се поемат ангажименти. Така че процедурата е много ясна. Това е другата фалшива новина – че премиерът имал някакви самостоятелни договорки. Не, процесът за достигане на позиция е ясен.”

По-късно обаче той поиска президентът да свика нов съвет по сигурността. Какво може да се случи на него? Ако всички партии, които защитават ветото на Северна Македония, продължат да го правят, няма да се случи абсолютно нищо, защото целта на този съвет е да се излезе с обща позиция, тоест Петков прави точно обратното на това, в което е обвиняван.

Защо е нужен този съвет, като такъв имаше преди по-малко от 5 месеца? Вероятно за да се отговори на външния натиск и отново нагледно да се покаже, че българското управление не е готово да премахне ветото.

Същевременно атаките от всички страни продължават. Към опозицията вече се присъединиха и представителите на ИТН, които яростно критикуват управлението, част от което са. И докато от там заплашват с напускане на управляващата коалиция при премахване на ветото, сега по-скоро изглежда, че те искат да предизвикат разпада й, независимо от това. Така използвайки темата за Северна Македония, те трупат политически дивиденти за евентуални следващи избори, в опит да мобилизира своите гласоподаватели, които се намаляват с невиждана скорост.

Важно е да се отбележи, че за разлика от опозицията, ИТН могат веднага да предизвикат такива предсрочни избори и по този начин прекрасно биха обслужили реваншистки настроените сили у нас, а това е нещо, в което винаги сме ги подозирали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук