Премиерът Кирил Петков по време на инспекцията на ТЕЦ „Брикел“
Премиерът Кирил Петков по време на инспекцията на ТЕЦ "Брикел"

Граждани на Гълъбово днес излизат на протест срещу работата на ТЕЦ „Брикел“, чиято работа беше спряна от правителството на Кирил Петков, но след това възстановена от съда. След проверка на място, тогавашният министър-председател Петков и тогавашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов констатираха нарушения от екологично естество. 

Проверката на Петков и Сандов отчете ниво на серен диоксид от 5600 милиграма на кубичен метър. Според проверяващите екипи на място това бе над 15 пъти по-високо от нормите. Стойността на измерените фини прахови частици бе 1367 мкг/м3, при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти.

По думите на Сандов екоминистерството е било „чадър за прикриване на замърсявания и нарушения на еконормите“ от „Брикел“.

Протестът срещу работата на „Брикел“ ще протече със съответния контрапротест с искане ТЕЦ-ът да продължи да работи. Протестиращите срещу „Брикел“ искат чист въздух и държавата да вземе мерки, докато контрапротестиращите казват, че демонстрацията на противниците на ТЕЦ-а е политическа и заявяват, че искат да запазят работните си места. Едните искат да са здрави, другите да работят.

Да работим или ида сме здрави?

Да работим или да сме здрави не е избор, които би следвало да стои пред граждани на държава-членка на Европейския съюз през 2022 година. Не е избор, който би следвало да стои пред когото и да е било, където и да е по света, но особено не пред България, на чиято територия все пак действат европейски норми.

ТЕЦ-ове има не само в България, има в цяла Европа, колкото и да не са предпочитане, тъй като следата, която остават върху природата и хората, не е за пренебрегване. ТЕЦ-овете в Европа обаче следват дадени норми, за да се минимизира тази следа.

Екоизискванията не са създадени да пречат, а да се спазват. От тях има нужда. Ако те пречат на някого, може би е редно да бъде преосмислена неговата дейност. Както впрочем се и случи в конкретния случай, само че съдът реши друго.

Изборът дали да работим, или да сме здрави няма нищо общо с европейската цивилизация. Междувременно служебното правителство не говори по темата, чуваме единствено заявки от бившите управляващи за нейното продължение. Докато жителите на Гълъбово и района трябва да избират дали да са здрави, или да работят, държавата е длъжна да взима мерки, да опитва, докато намери решение на въпроса. Така поне би следвало да е.

Още актуални коментари – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук