Църква, свещи

Църквата не признава името Светлана и някога е това е било причина за отлъчване, съобщава FrauFluger.ru.

Какъв е проблемът? Може да звучи неочаквано и изненадващо за някого, но се оказва, че това име няма славянски произход и не съществува в църковния календар.

Женското име Светлана възниква в руската литература. Поетът Александър Востоков го използва за първи път в своя романс „Светлана и Мстислав“ (1802). Сюжетът се основава на класически любовен триъгълник. Владимир „Червеното слънце“ се опитва да спечели благоволението на красивата Светлана, но тя изпитва нежни чувства към сина му Мстислав. Един ден влюбените решават да избягат от Киев, но бащата ги настига и преоблечен като разбойник, влиза в битка с Мстислав. Осъзнава, че няма смисъл , Владимир отстъпва Светлана на сина си. Смята се, че Востоков е измислил името от две части „Свет“ – светлина и „лат“ и поле /староруски/.

По-късно това име е популяризирано от Василий Жуковски, който написва стихотворението „Светлана“ (1813). Сюжетът е базиран на баладата „Ленора“ от немския поет Готфрид Бургер, която разказва за гадаене на Богоявление и кошмар, който завършва щастливо. Героинята Светлана, в очакване на сватбата си, се опитва да погледне в бъдещето. Виждайки бъдещия си съпруг в огледалото, тя се съгласява да тръгне с него на дълъг път. Попаднала в църквата, вижда ковчег в средата на храма, в който лежи любимият. Треперейки от страх, тя се събужда и всичко, което вижда, се оказва сън. Събуждайки се, тя вижда през прозореца как нейният любим, жив и невредим идва за нея.

Между другото, Жуковски нарича сестра си Светлана /истинското й име е Саша/, но това е само сред близки заради несъгласието на църквата.

Името става популярно сред аристокрацията и съвременниците на започват да наричат новородените си дъщери Светлана. Тази практика обаче е разпространена само сред образованата прослойка на висшето обществото на Руската империя.

Факт е, че в имперска Русия хората са получавали само онези имена, които са били споменати в православния календар. И поради възникналия интерес е издаден специален указ „За забрана на именуване на Светлана“

През 1917 г. забраната за Светлана е отменена. Всичко това се дължи на отделянето на църквата от държавата след революцията. Оттогава името придобива голяма популярност. Дори Сталин кръщава единствената си дъщеря с това име. Въпреки всичко, свещениците трудно се съгласяват да кръстят дете Светлана и често предлагат подобни имена като Фотия или Фотина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук