Ако поне веднъж сте пътували със самолет, вероятно сте си задавали въпроса защо няма парашути в случай на инцидент?

Френският сайт Sympa-Sympa.com изброява шест причини за това:

1.Самолетът е най-сигурното транспортно средство в света. Рискът от смърт при самолетна катастрофа е едно на един милион, докато вероятността да загубите живота си в автомобилна катастрофа е 1 на 5000.

  1. Самолетът лети на височина от 10 000 до 12 000 метра със скорост между 800 и 1000 км/ч. При тези условия парашутът е абсолютно безполезен – температурата навън варира между минус 40 и минус 60 градуса по Целзий, а налягането е толкова слабо, че почти няма кислород. Невъзможно е да се оцелее в такава атмосфера.
  2. Навлизането в зона на турбуленция може да доведе до паника сред някои по-чувствителни пътници. Това може да създаде неприятна обстановка по време на полета и да направи някои хора некоординирани, заради емоционалния стрес.
  3. Повечето от редките самолетни катастрофи се случват по време на излитане или кацане. В тези случаи пътниците дори няма да имат време да отворят парашута си заради недостатъчната височина.
  4. В момент на очертаваща се катастрофа пътниците изпадат в паника – тогава ще им е много трудно да се концентрират, за да поставят парашута си и да напуснат самолета спокойно.
  5. Транспортирането на парашути за 150 души или повече би било твърде скъпо, защото самолетът ще трябва да издържи допълнително тегло и ще има по-малко пространство за багажа на пътуващите. Това ще доведе и до повишаване на цената на билетите, тъй като разходите за парашут са твърде високи.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук