28% от европейците не могат да си позволят лятна ваканция. В България това са околи един милион души и по-този показател страната ни се нарежда на 8-мо място е ЕС. Това сочи проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

От Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и конфедерация на труда „Подкрепа“ посочват като цяло, че почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи все още продължават да са лукс.

Статистиката сочи, че от тези 28% от гражданите на ЕС, които не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, близо 60% са с доходи под прага на бедността.

Според статистиката най-лоша е ситуацията в Гърция, където близо 89 на сто от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. На второ място е Румъния с 86,8 процента, за Хърватия – 84.7%, Кипър – 79.2% и Словакия – 76.1%.

Страните, в които процентът на тези граждани е най-голям, са Италия, Германия и Франция.

За България този процент е 71,6 на сто, което отрежда на нашата страна седма позиция в негативната класация за 27-те членки на ЕС.

Европейската конфедерация подчертава неравенството по отношение на достъпа до почивка извън дома на фона на усилията на синдикатите за по силна директива за адекватните минимални заплати и колективното договаряне.

В проекта на документа се очаква да бъде разгледано от европейският парламент през есента. В директивата за адекватните минимални заплати трябва да се гарантира, че възнагражденията никога няма да са толкова ниски, че да оставят работниците да живеят в бедност, а колективното договаряне ще се превърне в рутинна част от заетостта, за да се гарантират истински справедливи заплати за всички, смятат синдикалистите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук