Премиерът на Северна Македония Зоран Заев
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев

България е приятел и че много близо е денят, когато и македонският, и българският народ ще се убедят, че България няма да бъде пречка за Северна Македония.Това заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев на националния празник на страната си, цитиран от агенция МИА.

Третият Илинден е безкрайността на стремежа ни към бъдещето ни. Ето защо нашият Илинден не е свършил и няма да свърши, ние живеем в него. От нас и от бъдещите поколения зависи да поддържаме и разпространяваме пламъка на Илинден, огъня, разпален от множество македонски просветители, учени, революционери, комити и партизани, граматици и писатели, както и видни личности и хора на други нации у нас“, каза Заев

„Илинден не е обвързан с никаква идеология. Превишава границите на всеки период от време. Илинден е постоянен процес, кодиран в духа на македонци, албанци, роми, сърби, турци, власи, бошняци и всички народи, които живеят, създават и се борят за по -добро бъдеще в нашата родина, в нашия дом“, каза премиерът, за пореден път пропускайки българите.

Подчертавайки, че всяко поколение има свой собствен Илинден, той подчерта, че съвременното поколение е включило в своя Илинден единствения правилен избор на 8 септември 1991 г., когато волята на народа, изразена на референдума, обявява държавната независимост и започва международно признаване и приемане на тогавашната Република Македония като член на международната общност и нейните организации.

„Продължаването в реализирането на нашите стратегически интереси като трети наш Илинден е членството ни в НАТО“, каза Заев. Той призова за продължаване към осъществяване на втората стратегическа цел на РСМ- членството в ЕС.

„ Към сигурността на нашия дом – родината ни Северна Македония, добавихме и приятелско обкръжение от съседи. Северна Македония не е навредила на никой от своите съседи в историята, нито възнамерява да го прави в бъдеще. Винаги сме били и оставаме на слънчевата страна на мирното разрешаване на всички недоразумения и конфликти. Вместо източник на проблеми, ние се превърнахме в източник на идеи и инициативи за решения, които водят региона напред“, каза Заев.

Той заяви, че се стреми към гаранцията, че и от двете страни има умни и способни хора, визионери, които ще си дадат шанс и ще се разберат взаимно в интерес на своите народи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!