Румен Радев на срещата "Три морета"
Румен Радев на срещата "Три морета"

Лидерите на 15 държави, обединени от инициативата „Три морета“, се събраха във Вилнюс в четвъртък. Там беше и президентът на Украйна Володимир Зеленски, но един от останалите държавни лидери не го забеляза – българският президент Румен Радев. Повечето от останалите лидери се срещнаха лично със Зеленски. Радев дори не го спомена в официалните съобщения от форума.

Централната тема на срещата е консолидация на страните за военна помощ на Украйна, както и прекъсване на енергийната зависимост от Русия. И двете теми обаче не се споменават в прессъобщенията и изявленията на Радев.

Свободна Европа попита президентската институция в имейл защо Радев не се срещна със Зеленски, защо в прессъобщенията не са споменати разговорите за Украйна и какви позиции е изразил българкият държавен глава на тях. Отговор засега няма.

От кабинета на Зеленски също още няма отговор имало ли е разговор с българския президент или план за такъв.

Срещата във Вилнюс се проведе на фона на продължаващата вече повече от две години война на Русия в Украйна, докато в последните седмици Москва целенасочено унищожава енергетиката на нападната страна. Володимир Зеленски се опитва да осигури поне 7 комплекса за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, за да спре руския натиск. Това беше и основната тема на изявленията му във Вилнюс.

Какъв е резултатът от поведението на Радев? Той „поставя България в особенна светлина в ЕС“, каза пред Свободна Европа Даниел Смилов – политолог и преподавател в Софийския университет.

По думите му България не спъва даването на помощ от ЕС и НАТО за Украйна, както правят Словакия и Унгария, но на ниво публично говорене българският президент поставя страната в същата група.

Целта на срещата и действията на Радев

Основната цел на срещата във Вилнюс според домакина – президента на Литва Гитанас Науседа, е “консолидирането в подкрепа на Украйна”. Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус каза, че другата основна точка на разговорите е била намаляването на икономическите зависимости и по конкретно „зависимостта си от руските изкопаеми горива, както и зависимостта на нашата икономика от произвежданите в Китай материали“.

На този фон Радев говори пред журналисти за транспортната и енергийна свързаност на страните от региона – което е официалната цел на проекта „Три морета“, поставена преди 8 години, но не и за актуалните теми от срещата. От пресцентъра му изпратиха и две кратки бележки за разговорите му с президента на Чехия Петър Павел и с Джефри Паят – помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси. В съобщенията на президентството не се споменава Володимир Зеленски. Основната снимка от събитието, качена във фейсбук профила на Радев, е изрязана така, че на нея да не се вижда Зеленски.

Няма особена изненада

Няма особена изненада, коментира действията на Радев политологът Даниел Смилов пред Свободна Европа. Той припомни, че позицията на президента винаги е съвпадала до голяма степен с позицията на проруски политици и политици, които са скептични по отношение на европейската помощ и изобщо за западната помощ за Украйна.

„Предполагам, че президентът просто следва тази линия, която е следвал“, добави той.

Според Смилов с поведението си Радев поставя България в особенна светлина на фона на останалите държави от „Три морета“.

Политологът обърна внимание, че „ние, като цяло, сме държава, която на политическо ниво, заради представителството в парламента, следва плътно политиката на НАТО и ЕС по отношение на Украйна“. На ниво обществени говорители, и по-специално такива, свързани с левицата, “Възраждане” и най-вече президентът, позициите са съвсем различни.

По думите му България не е съвсем в групата държави като Словакия и Унгария, които възпрепятстват помощта за Украйна като част от официалната си политика, „но на ниво дискурс сме много близо до тях“.

Въпреки действията на Унгария, която няколко пъти забави помощта на ЕС за Украйна, новоизбраният от парламента президент на страната Тамаш Шуйок се ръкува със Зеленски и проведе разговор с него във Вилнюс.

Публикацията е на Свободна Европа. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук