Здравко Димитров
на снимката: кметът на Пловдив Здравко Димитров

След зрелищните скандали в Пловдив през последните месеци, и след открития конфликт между настоящия кмет Здравко Димитров и неговия предшественик Иван Тотев, накрая се наложи лично лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов да дойде в града за да потушава пожара. 

В събота той ядосано поиска оставката на Димитров, а пловдивчани се питаха дали кметът, който до този момент е показвал абсолютна лоялност, и към Борисов, и към ГЕРБ, ще изпълни заповедта. В крайна сметка той отказа да напусне.

„Избран съм от пловдивчани, не назначаван, за да ми се иска оставка“, написа в събота Димитров в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

На брифинг тази сутрин Здравко Димитров обяви, че подава оставка като член на пловдивската организация на ГЕРБ. Той заяви, че напуска структурата на бившия кмет и местен лидер на ГЕРБ Иван Тотев. Това на практика означава, че ще изгуби част от подкрепата на Общинския съвет и управлението му никак няма да е лесно.

Освен това управленските разпри влошават позициите на ГЕРБ в града под тепетата, както за парламентарните, така и за местни избори.

Причината за исканата оставка на Димитров са

протестите на фенове на два от пловдивските футболни отбори – „Локомотив“ и „Ботев“

заради недостатъчно, според тях, финансиране на стадионите им. Според Борисов заради тези скандали ГЕРБ „търпи негативи“, а Здравко Димитров си е взел отпуска, „за да си обърне внимание“.

Припомняме, че строителството на стадион „Христо Ботев“ продължава вече 10 години, като беше започвано и спирано няколко пъти. Първо парите идваха от бившия банкер Цветан Василев и фалиралата КТБ. В момента стадионът се довършва с пари от държавата и местната община. Парите от държавата бяха отпуснати по време на управлението на партия ГЕРБ, от която се управлява и общината в момента.

Съоръжението поскъпна многократно, като миналата седмицата Димитров каза, че недостигат 22,5 млн. лв.​ Той поиска отпускането на пари от общинския съвет, което доведе до критики и протести. Феновете на „Ботев“, които искат да се осветли как се разходват парите.

Стадионът „Локомотив“ в момента е в ремонт, като два сектора са вече готови. Неговите привърженици пък протестират с искане двата клуба да получават еднаква финансова помощ.

По думите на Димитров в момента в Пловдив се изпълняват проекти за 500 млн лв, част от които са изоставени от предишния кмет. В края на миналата седмица е станало ясно, че Пловдив ще трябва да плати 17 млн. лв. глоба за обществена поръчка за пречиствателната станция на града, проведена от предшественика му, каза още Димитров.

Припомняме, че в годините Борисов умело даваше предпочитанията си ту на единия кмет, ту на другия, а политическото напрежение в града беше постоянно. Освен проблемът с футболните стадиони, Пловдив се тресе и от скандала със собствеността на Международния пловдивски панаир, чиито контрол и опити за присвояване в полза на частни лица продължава вече 15 години, с активното участие на ГЕРБ.  Виж повече.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук