рихтер, земетресение, турция

Мощни трусове от 7,8 и 7,5 по Рихтер удариха Турция днес. Жертвите и разрушенията са хиляди.

210 земетресения с магнитуд над 6 по Рихтер са поразили Турция от началото на 20 век, съобщи „Дейли сабах“ като цитира данни на турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Общият брой на жертвите при тези земетресения е близо 87 000 души, а разрушените домове са над 597 000.

Турция е разположена в Средиземноморско-Алпо-Хималайския сеизмичен пояс и претърпява по едно силно и смъртоносно земетресение средно на всеки пет години, показва докладът на Дирекцията за управление при бедствия.

Най-смъртоносно е земетресението от 27 декември 1939 с магнитуд 7,2 по Рихтер. Епицентърът му е бил в североизточния окръг Ерзинджан. Бедствието сравнява със земята цели райони. Загиват 32 962 души. Хиляди остават без дом.

Сред по-късните силни земетресения са трусът от 1983 г. в източния окръг Ерзурум с магнитуд 6,9 по Рихтер. Катастрофалното земетресение в северозападния окръг Измит от 1999 г. с магнитуд 7,4 и последвалия през ноември същата година трус в близкия окръг Дюздже с магнитуд 7,1. Както и земетресението в източния окръг Ван от 2011 г. с магнитуд 7 по Рихтер.

Днешните два изклюючително силни труса са станали в сеизмологично нестабилния регион, наречен Източноанадолски разлом. Той минава от югозапад на северозапад спрямо югоизточната граница на Турция. Сеизмолозите отдавна са обявили разлома за много опасен, въпреки че там не е имало значителна активност повече от 100 години. Въпреки това в същата зона в миналото са ставали много разрушителни земетресения.

Едно от тях разлюлява земята на 13 август 1882 г. с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Въпреки че е по-слабо от днешното, то предизвиква огромни щети в градовете в района, като в сирийския Алепо са регистрирани около 7000 смъртни случая. Разрушителните вторични трусове тогава продължават близо година.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук