Денис вече диша спокойно благодарение на българските лекари
Денис вече диша спокойно благодарение на българските лекари Снимка: БГНЕС

В 3 държави – РС Македония, Сърбия и Словения, отказват да извършат високорискова операция на Денис Кралевски. Той е македонски гражданин, от Скопие. Младият мъж търси помощ в столичната „Св. Анна“, където лекарите се съгласяват да направят сложната хирургична интервенция. Сега Денис живее втори живот благодарение на професионализма на нашите медици.

Ето и предисторията. През лятото на м. г. той  катастрофира тежко с мотоциклет в родината си. Изпада в кома, която продължава около 40 дни. Настанен е в македонска болница с множество фрактури и тежко увреждане на гръкляна и шийната част на трахеята. Кралевски е спасен, но здравословното му състояние продължава да е лошо. „Травмата на гръкляна довежда до постепенно стесняване на дихателните пътища. От есента на миналата година дишането на Денис се влошава прогресивно. През януари извършването на минимални физически усилия е силно затруднено от тежък задух.“, разказва пред БГНЕС д-р Станислав Йорданов от отделението по Уши, нос и гърло“ в УМБАЛ „Св. Анна“.

Докторът допълва, че щом видял за първи път Денис, разбрал, че нещата вървят зле и няма време за чакане. По думите му медиците в другите държави са отказали да извършат операцията, от която се е нуждаел пациентът, заради високия риск, който тя криела.

Случаите като този са сравнително редки, но в страната ни те са лечими. В Европа не са много центровете, работещи подобен тип хирургия. Операцията на Кралевски продължава часове и приключва успешно.

Сега Денис диша спокойно, храни се и пие течности, може да си движи главата, но трябва още известно време да спазва режим до пълното му възстановяване. Младежът съветва всички, които имат подобен проблем смело да търсят помощ в „Св. Анна“, където ще бъдат лекувани добре.

„Живея втори живот. Благодаря за втория живот, който ми даде, да мога да дишам и съм много доволен“, обръща се македонецът към д-р Йорданов.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук