Кирил Ананиев, COVID-19.
на снимката: Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Въвеждане на задължително допълнително застраховане за здраве – като начало, след което постепенно да се върви към пълна демонополизация на касата. Така може да бъде обобщено предложението на здравното министерство за реформата в здравеопазването, отлагана десетилетия. Вариантът за промяна (промени) бе представен от здравния министър Кирил Ананиев на национална кръгла маса.

Министърът предлага като начало въвеждане на тристълбова здравна система за едновременно задължително осигуряване и задължително допълнително застраховане. Моделът запазва дейността на здравната каса, към която се запазва задължителната вноска от 8%, както е и сега. Отделно всеки гражданин ще трябва да избере и да плаща задължително и към застрахователен фонд съответна месечна премия.

Остава и възможността за доброволна застраховка към частните фондове. На здравната каса се дава възможност да участва и двете дейности. Парите за пенсионерите, децата и социално слабите ще се поемат от републиканския бюджет, а държавните служители ще си плащат сами.

Държавата, заедно със съсловните организации и застрахователите договарят национални цени на медицинските дейности, лекарствата и изделията. Ако болниците или фирмите си определят други цени, разликата остава за сметка на пациента или доброволната му застраховка, ако има такава.
Всичко в рамките на т.нар.национални цени се покрива от касата и от задължителното застраховане.

Предлага се следната рамка: ако сумата на клиничната пътека е до 700 лв., пациентът да плаща 10% или 15% от цената, като касата ще осигурява останалите средства. Ако сумата е над тази гранична стойност, разликата до националната цена ще се покрива от застрахователния фонд, от пациентска застраховка/застраховки.

При 10% доплащане, хората ще дават дори по-малко, отколкото сега със задължителната такса за болничен престой, твърди Ананиев.

Според сметките на министерството, ако се приеме за гранична линия сумата от 700 лв, на касата за година ще й останат 597 млн. лв. неизползвани при бюджет от над 1.69 млрд. лв. Разходите на застрахователите биха били 511 млн. лв. срещу евентуално натрупани 864 млн. лв., ако задължителната месечна премия бъде 12 лв.

От джоба си данъкоплатците ще извадят директно до 85 млн. лв.  – при 10% доплащане за болница или поне 5 млн. по-малко от парите, които сега се дават като такса за болничен престой.

Застрахователите няма да имат право да селектират пациенти, да отказват на когото и да било, пожелал да се застрахова при тях (има се предвид, че сега масово не се приемат клиенти с тежки и хронични заболявания, прави се селекция и по възраст прочее). Застрахователите ще се длъжни още да имат мрежа в цялата страна и да работят с всички медици.Правилата за плащане към медиците предвиждат плащания само на базата на резултат, няма да се допускат други принципи. И държавни, и общински, и частни болници – т.е.без значение е собствеността – ще работят при еднакви изисквания, вкл. всички ще трябва да правят търгове.
Моделът предвижда лекарите да имат право на един договор в клиниките. Още -въвеждане на реферирането на цените и на медицинските изделия, като и това фирмите за медицинските изделия ще бъдат задължени с даването на отстъпки. Сега това се прави само при лекарствата.

При другия модел на здравно-осигурителна система, към който ще върви по-нататък, се залага запазване на задължителното здравно осигуряване с възможност за избор на застрахователен фонд при условия на доброволно застраховане.

В случай на фалити на чaстни здравни фондове, пациентите ще се поемат от здравната каса или друг фонд. Разходите ще бъдат покривани от формиран осигурителен пул. Средствата в него ще се натрупат още през първата година на смяната на модела.

Застрахователните фондове ще работят в условия на конкуренция, привличайки пациентите и предлагайки медицинските услуги при еднакви условия. Отново няма вариант фонд да отказва на пациент, който го е избрал, няма да е възможна каквато и да било селекция.

Вноската остава сегашната – 8%. Пакетът, който ще се покрива с нея ще бъде основен и идентичен за всички. Екстрите ще са за сметка на пациентите или доброволното осигуряване.

Пациентите могат да сменят фонда си  периодично. Средствата по партидите ще се използват персонално от гледна точка на гражданите и солидарно от гледна точка на системата, твърди здравният министър, което гарантирало финансовата стабилност на системата.

Програмата за реформи дава възможност за селективно договаряне, за преструктуриране на медицинската инфраструктура и за повишаване ефективността на работата на системата, информираха още от МЗ.

Дискусията по промените в здравеопазването ще продължи колкото е необходимо. Поемам ангажимента да не тръгвам по отъпкания път към Министерския съвет, докато не постигнем съгласие, обеща  Кирил Ананиев.

Той обобщи, че новият здравен модел има три ключови цели : въвеждане на нов тип контрол в сектора, създаване на конкуренция на НЗОК, между касата и здравните застрахователи, премахване на нерегламентираните плащания и модернизиране на здравеопазването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!