Ситуацията в Шумен е изключително сериозна, леглата са изчерпани. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, който е на посещение в града.

„Капацитетът на болницата в града е запълнен. Предприели сме действия през следващата седмица да бъдат разкрити допълнителни легла на територията на държавната психиатрична болница и съответно разкриването на легла на територията на бившата белодробна болница“, каза здравният министър.

 

По думите на проф. Ангелов хората продължавали да не вярват, че съществува  такава болест и ходели масови събирания, въпреки че на територията на област Шумен те са забранени.

По-рано днес стана ясно, че трима депутати от БСП, които са по професия лекари заминават да работят в болниците в Свищов и Шумен, които изпитват остра нужда от медицински кадри в битката с пандемията от коронавирус. Това са проф. Георги Михайлов, който е бивш шеф на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, урологът Десислав Тасков, както и специалистът по спешна медицина Илиян Тимчев.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова съобщи в профила си във Фейсбук, че решението е било взето, веднага след като станало ясно, че в болницата в Свищов няма нито един лекар.

„Обадих се на министъра на здравеопазването да даде съгласие да бъдат допуснати да лекуват в болницата. От него разбрах, че остра нужда от лекари изпитва и болницата в Шумен. Разговаряхме да разделим нашите депутати – единият в болницата в Шумен и двама в Свищов“, написа още Нинова.

Решението идва на фона на критичната ситуация в болницата в Свищов „Д-р Димитър Павлович“, където Covid отделението е препълнено, а няма нито един лекар. За пациентите грижат командировани медицински сестри от другите отделения, рехабилитатор и кинезитерапевт.

Кметът на Свищов Генчо Генчев стана доброволец, но в петък стана ясно, че и той е с положителен тест за Covid-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук