Зеленски се срещна с Гроси във водноелектрическата централа „Днепър“
Зеленски се срещна с Гроси във водноелектрическата централа „Днепър“. Снимка: БТА

Украинският президент Володимир Зеленски е заявил пред ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси, че безопасността на АЕЦ „Запорожие“ не може да бъде гарантирана. Причина за това е присъствието на руските войски.

Зеленски се срещна с Гроси във водноелектрическата централа „Днепър“, на североизточно от Запорожката АЕЦ.

Руските войски превзеха най-голямата атомна електроцентрала

в Европа през март 2022 г. в първите седмици на войната и Кремъл не показва готовност да се откаже от контрола върху нея. Руски официални лица твърдят, че искат да я свържат с руската електропреносна мрежа.

„Без незабавното изтегляне на руските войски и персонал от Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите райони всички инициативи за възстановяване на ядрената безопасност и сигурност са обречени на неуспех“, заявил е Зеленски.

Гроси каза, че двамата със Зеленски са имали „обмен на мнения“ относно защитата на централата и нейния персонал. Екип от наблюдатели от от агенцията на ООН е разположен в централата от септември. Ръководителят на МААЕ многократно е

призовавал за създаване на зона за сигурност

около обекта и се опитва да преговаря и с двете страни, но заяви през януари, че постигането на споразумение става все по-трудно.

Запорожието е един от четирите региона, за които Москва твърди, че са анексирани през септември след референдуми. Русия смята обекта за своя територия, която Украйна отхвърля.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви,

че разговорите му с Гроси са били насочени към енергийната сигурност. Включително тази на украинските атомни електроцентрали, които според него Русия използва „за радиационно изнудване на света“.

„Държането на атомна електроцентрала като заложник за повече от година – това със сигурност е най-лошото нещо, което някога се е случвало в историята на европейската или световната ядрена енергетика“, подчерта украинският президент.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук