Зеленски

Украинският президент Владимир Зеленски в четвъртък заплаши, че няма да има среща на върха с руския лидер Владимир Путин, ако всички страни не се споразумеят за планове за изтегляне на войски от източните райони на Украйна. Превърналият се в политик комедиен артист се подготвя за провеждане на преговори с Путин в Париж в опит да възроди мирния процес за прекратяване на петгодишния сепаратистки конфликт в източна Украйна.

Изглежда, че тези усилия наскоро спряха, тъй като киевските сили и сепаратистите досега не успяват да изтеглят обратно войски от фронтовата линия.

„Ако няма отдръпване (на войски), няма Нормандска среща на върха „, заяви Зеленски пред репортери, като имаше предвид разговори с Путин, на които домакин ще бъде президентът на Франция Еманюел Макрон и ще участва и германския канцлер Ангела Меркел.

На първата си голяма пресконференция след встъпването си в длъжност през май, 41-годишният Зеленски заяви, че Русия трябва да помогне за изтеглянето на подкрепяните от Кремъл сепаратистки войски.

„Те трябва да действат като гаранти – те са страна в процеса в Минск“, заяви Зеленски по време на 10-часовото събитие, което се проведе с бургери и пица на хранителния пазар в Киев.

При подготовката на срещата украинските, руските и сепаратистките преговарящи се договориха за пътна карта, която предвижда специален статут за сепаратистки територии, ако провеждат свободни и честни избори съгласно украинската конституция. Но планът предизвика гняв в Украйна, като критиците заявяват, че предложението е в полза на Русия.

През уикенда около 10 000 души, включително предшественикът на Зеленски Петро Порошенко протестираха в Киев срещу мирния план, при първите големи демонстрации срещу политиките на Зеленски.

Ултранационалистите бяха особено критични към мирния план на Зеленски и някои ветерани от войната заплашиха да се противопоставят на заповедите му на изток.

Президентът изглежда се обърна към тях в четвъртък, като заяви, че „различни хора“ от двете страни, включително ветераните от Украйна, не искат изтеглянето на войските да продължи.

„Ако има ветерани там (на изток) … ако са пристигнали и са въоръжени, тогава това не е правилно“, каза той.

Зеленски смъмри критиците си, че се опитват да го „отслабят“, като каза, че ако настоящият мирен план не сработи, „ще потърсим друг вариант“. Той обеща, че няма да предаде интересите на Украйна и повтори в четвъртък, че Киев трябва изцяло да контролира източната граница на страната с Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!