Володимир Зеленски
на снимката: Владимир Зеленски

Украинските спецслужби разполагат с информация, че украинци в страната планират преврат в началото на декември с участието на Русия. Това обяви президентът на Украйна Владимир Зеленски.

Организаторите на заговора се опитвали да спечелят на своя страна най-богатиУкрайна украинец – Ринат Ахметов, смята държавният глава.

По време на пресконференция Зеленски отбеляза, че разполага с аудио записи, осигурени от украинските служби за сигурност. В тях организаторите на заговора споменали името на Ахметов. Президентът подчерта, че бизнесменът не е участвал в подготовките на преврата.

„Смятам, че Ахметов е завличан във войната срещу Украйна. Мисля, че това е голяма грешка, защото не може да воюваш срещу собствения си народ“, сподели Зеленски.

През последните няколко седмици украинските медии обръщат внимание на нарастващото напрежение между Зеленски и милиардера. Президентът поведе кампания срещу олигарсите в страната и твърди, че се опитва да ограничи влиянието им в политиката. Ахметов е собственик на няколко медии, които често критикуват действията на Зеленски и на администрацията му.

Държавният глава увери, че страната му държи пълен контрол върху границите си и че е готова да посрещне руска ескалация.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!