Украинският парламент прие закон, който има за цел да намали влиянието на олигарсите в страната ден след нападението срещу най-висшия помощник на президента, което според официални лица може да е отмъщение на законодателството.

Новият закон има за цел да „предотврати рисковете за националната сигурност, свързани с прекомерното влияние“ на олигарсите, става ясно от уебсайта на парламента.

Въоръжени лица откриха огън по кола с помощника на президента Владимир Зеленски Сергей Шефир.

Главният помощник на украинския президент Сергей Шефир беше застрелян на 22 септември 2021 г. сутринта от неидентифициран стрелец. Около десет куршума попаднаха в колата, ранявайки шофьора.

Зеленски представи законодателството по-рано тази година, когато обяви нова кампания за ограничаване на авторитета на олигарсите в страната, обвинявайки ги, че упражняват твърде голям контрол върху икономиката. Съгласно закона на лица, признати за „олигарси“, ще бъде забранено да финансират политически партии и да участват в приватизацията на големи компании.

Едно лице може да бъде класифицирано като олигарх, ако са изпълнени три от четирите критерия, очертани от закона. Това са собственост на монополна компания за лична изгода, значително влияние върху медиите, участие в политически дейности и богатство от над 2,4 милиарда гривни (около 87 милиона долара).

Най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов, могъщият магнат Игор Коломойски и бившият президент Петро Порошенко – отявлен критик на Зеленски – са сред тези, които могат да бъдат ударени от закона.

Законодателството беше прието на второ и последно четене от 279 законодатели от необходимия минимум от 226, съобщи АФП.

Гласуването дойде след това, което официалните лица описаха като опит за убийство на помощника на президента Шефир. Повече от 10 куршума удариха колата на Шефир по време на атаката край село Лисники, южно от столицата Киев. Той избяга невредим, но шофьорът му беше „сериозно ранен“.

Шефир е 57-годишен бивш сценарист и дългогодишен сътрудник на комедийния актьор и впоследствие политик Зеленски.

Зеленски, който беше на посещение в САЩ, обеща „силен отговор“.

„Това е цената на промените в държавата, това е цената на реформите“, каза той в речта си пред Общото събрание на ООН.

Полицията заяви, че не изключва атаката да е политически мотивирана.

Началникът на националната полиция Игор Клименко заяви в сряда, че Шефир може да е бил нападнат като част от опит за натиск върху висшето ръководство на Украйна или за дестабилизиране на „политическата обстановка в страната“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!