КЕВР цената на водата

Днес служители на ДАНС и МВР влезнаха в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и иззеха документи. Причината за проверката не беше съобщена, но най-вероятно е свързана с рязкото повишаване на цените на ел. енергията.

От КЕВР са предоставили всички изискани от тях документи и сътрудничат активно на разследващите органи. От държавния регулатор заявиха, че няма да има официално изявление за предмета на проверката.

Паралелно проверки текат в БЕХ и Българската независима енергийна борса.

Служебният премиер Стефан Янев каза, че правителството подготвя пакет от неотложни мерки за противодействие на инфлацията и скока в цените на електроенергията и горивата. Очаква се да бъдат обявени  тази или в началото на следващата седмица.

Освен конкретни финансови стимули за промишлените предприятия, които вече поискаха компенсации от 70 лв./МВтч, които да покрият поне половината от загубата им в резултат на поскъпналата електроенергия, се обмислят и промени в правилата за борсовата търговия и специални продукти за едрия бизнес.

Борсовата цена на тока остава скъпа въпреки включването на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ и приключилите плановите си ремонти американски въглищни електроцентрали.

Високата цена на енергията за бизнеса се отразява и върху крайните потребители.

Имат ли общо работодателските организации?

Предполага се, че проверката има връзка с тази от месец август, когато ДАНС и МВР влязоха в БЕХ, ЕСО и НЕК във връзка с цените на енергийната борса. Още тогава покачването на цените стана причина работодателските организации да поискат оставката на председателя на КЕВР.

Четирите най-големи организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обявиха против високите цени.

Според тях поскъпването на енергията е политическо-популистко решение на КЕВР. Организациите настояха за промяна в законите и мораториум върху присъединяването на производители на електроенергия с преференциални цени.

Индустрията не може да понесе предното поскъпване. Работодателските организации предупредиха, че „то ще доведе до спад на доходите, до съкращаване на работни места и до ръст на цените на дребно“.

Припомняме, че прокуратурата започна проверка през лятото заради рекордно високите цени, които токът на борсата достигна. Част от дейностите се извършат от ДАНС. Информация вече беше поискана от енергийното министерство, Българския енергиен холдинг и Българската независима енергийна борса.

Скъпият ток заплашва с фалит и ВиК операторите

Критично високите разходи за електроенергия на ВиК операторите за юли и август изчерпваха финансовите им резерви.

ВиК операторите купуват електроенергия на свободния пазар, а цената на водата за крайните клиенти е регулирана. През последните месеци цената на тока поскъпна рязко, което принуди предприятия да спрат работа.

Ще поскъпнат ли билетите за пътуване?

Електрическият градски транспорт в София и БДЖ се сблъскват челно с летящите цени на тока през последните два месеца. Железничарите се обявиха за поскъпване на билетите за пътуване.

Сметката за тока на софийското метро е нараснала със 118% само от началото на годината. На фона на увеличените разходи от началото на пандемията пътниците са намалели с 40%.

Протест срещу спекулативно високата цена

Представители на ВМРО, които участваха в днешния протест, направиха опит да влезнат в Министерството на енергетиката.

Входът на ведомството бе обсаден от протестиращите.

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки увери представителите на жандармерията, че протестът не е срещу тях, а срещу политиката на безхаберие в сферата на енергетиката.

Организаторите съобщават, че протестът е част от националната кампания против спекулативния скок и на горивата, и на стоките от първа необходимост.

Цените на тока се повишават в целия ЕС

Изпълнителната власт на Европейския съюз ще изготви „набор от инструменти“ за мерки, които страните от ЕС могат да предприемат, за да се справят със скоковете на енергийните цени, без да нарушават правилата на блока и на енергийния пазар, тъй като потребителите са изправени пред рязко покачване на сметките с наближаването на зимата.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън каза, че Брюксел ще изготви насоки, които да помогнат на страните да се справят със скока на цените през следващите седмици.

Това не е първата проверка за борсови манипулации у нас. Такава започва при всяка досегашно рязко повишаване на цената на тока на „Българската независима енергийна борса“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!