Зеленски и Путин
На снимката: Зеленски и Путин.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова света да защити АЕЦ „Запорожие“ да не се поддава на ядрения шантаж на Русия. „Всеки радиоактивен инцидент в централата „Запорожие“ може да засегне страните от ЕС, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от региона“, заяви Зеленски. От международна конференция по сигурността в Москва руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заявиха, че Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна и ч Западът иска да наложи модел, подобен на НАТО, в Азия.

Зеленски: На сигурно място в централата, окупаторите бомбардират околни градове и села

„Светът ще изгуби в противопоставянето си срещу тероризма и ще се предаде пред ядрения шантаж, ако не предприеме никакви действия, за да предотврати инцидент в държаната от руснаци Запорожка ядрена централа“. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, предаде „Ройтерс“.

Володимир Зеленски
На снимката: Володимир Зеленски

„Ако светът не покаже сила и решителност да защитава една ядрена централа, това ще означава, че светът е изгубил“, заяви Зеленски в среднощното си видеобръщение. „Той ще изгуби пред тероризма. И ще се поддаде на ядрен шантаж“, допълни той.

Президентът на Украйна предупреди, че една катастрофа в ядрената централа „Запорожие“ ще застраши цяла Европа, допълва „Франс прес“.

„На сигурно място в централата, окупаторите бомбардират околни градове и села“, заяви Зеленски.

„Всеки радиоактивен инцидент в централата „Запорожие“ може да засегне страните от ЕС, Турция, Грузия и най-отдалечените страни от региона. Всичко зависи от посоката и силата на вятъра“, предупреди той.

„Ако действията на Русия доведат до катастрофа, последиците биха могли да засегнат онези, които сега мълчат“, добави той.

Зеленски призова международната общност за приеме нови строги санкции срещу Русия и да не се подава на ядрения шантаж.

„Всички руски сили трябва да се изтеглят незабавно от централата и от околните зони, без да поставят никакви условия“, каза той.

Руските сили превзеха ядрената централа „Запорожие“, която е най-голямата в Европа, малко след като нахлуха в Украйна. От началото на юли бяха нанесени няколко удара по обекта, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Това поражда опасения от ядрена катастрофа и стана повод миналата седмица за заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Путин: Западът иска да разпространи „аналогичен на НАТО модел“ върху Азия

Руският президент Владимир Путин заяви, че западните страни се стремят да разпространят „аналогичен на НАТО модел“ върху Азиатско-тихоокеанския регион, предаде „Ройтерс“.

Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

В обръщение към участниците в международна конференция по сигурността в Москва Путин каза, че САЩ се опитват „да проточат“ конфликта в Украйна и че посещението на председателя на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван по-рано този месец е било „внимателно планирана провокация“.

Шойгу: Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в реч на конференция по сигурността в Москва, че Русия няма нужда да използва ядрено оръжие в Украйна, предаде Ройтерс.

шойгу
На снимката: руският министър на отбраната Сергей Шойгу

Шойгу добави, че операциите на украинската армия се планират от САЩ и Великобритания, и посочи, че силите на НАТО, разположени в Централна и Източна Европа, са били увеличени неколкократно.

Още международни новини – четете тук.

Всичко за войната в Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук