Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски твърдо отхвърли възможността страната му да се откаже от част от територията си в името на мирно споразумение с Русия.

В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски разкритикува предложенията на някои западни политици Украйна да направи отстъпки на Москва, включително чрез отказ от своя територия, съобщи украинската агенция УНИАН. Той спомена бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който на форума в Давос каза, че Украйна трябва да приеме преговори с Русия, дори ако от нея бъдат поискани отстъпки.

„Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които „бързат за поредна среща с диктатора“, каза Зеленски, като имаше очевидно предвид руския президент Владимир Путин.

Той изрази недоумение от това, че въпреки „руските ракети… въпреки десетките хиляди убити украинци… въпреки Буча и Мариупол. Въпреки разрушените украински градове“, в „Давос от дълбокото минало изскача например господин Кисинджър и казва, че трябвало било да се даде на Русия парче от Украйна“. За да не се отчужди Русия от Европа. Имам чувството, че за господин Кисинджър годината не е 2022-та, а 1938. И той си е мислел, че говори не с аудиторията в Давос, а в тогавашен Мюнхен, заяви Зеленски.

По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини НАТО, че „не прави абсолютно нищо“ срещу нахлуването на Русия в страната му, но същевременно приветства „революционните решения“ на Европейския съюз.

„Виждаме в лицето на НАТО един алианс, една дистанцирана институция, която не прави абсолютно нищо“, каза Кулеба в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Министърът допълни, че в началото на войната украинците са възприемали НАТО като „истинска сила“, а ЕС като институция, която може само да „изразява безпокойство“.

„Войната обаче направи така, че маските да паднат“, каза Кулеба. „Видяхме как ЕС взема революционни решения, които самите ние не очаквахме да бъдат взети“, допълни министърът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук