Протест на земеделците
Снимка: БТА

Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста си.

Техни представители се отправиха към столицата за подписване на меморандум с правителството.

Земеделците се бяха събрали край Долни Богров

с намерение да влязат с тежка техника в центъра на София в знак на протест срещу отпадналата забрана за внос на украинско зърно.

Вчера след преговори с бранша премиерът Николай Денков обяви, че

„в близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна“.

На срещата са били обсъдени всички искания на земеделските производители, като ще се водят и преговори с Европейската комисия за компенсациите, които страната ни може да получи.

Малко преди да обявят края на протестите си, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отиде, за да се срещне със земеделците. Те обаче го призоваха да си тръгне, за да не се политизира протестът им.

„Никой не го е викал, дойде сам. Лично аз го изгоних, може би и друго щях да направя, но снимахте“, коментира един от протестиращите, цитиран от БНТ.

В профила си във Facebook Костадинов каза, че партията му е внесла предложение за решение на парламента, с което се забранява вноса на земеделска продукция от Украйна. Нещо, което по-рано през деня обяви, че ще направи Корнелия Нинова.

Лидерът на „Възраждане“ твърди, че представители на земеделците са го поканили на протеста си, за да разговарят с него.

По думите им сред техните ръководители има хора, които са готови да приемат компромис с правителството, а огромното мнозинство не го иска. Казах им едно просто нещо – ако някой ги предава, да спрат да му вярват, написа Костадинов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук