Силно земетресение от 6,9 по скалата на Рихтер разтърси южната част на Филипините тази сутрин. Геолозите предупреждават, че е възможно образуването на цунамита по бреговете на острова, както и в части на Индонезия и Палау, се казва в съобщение на Тихоокеанския център за предупреждения за цунами.

Няма сведения за пострадали и щети от труса. Според Американския геоложки институт епицентърът на труса се намира на 196 км югоизточно от град Давао и е бил на дълбочина 60 км.

Филипините, земетресение, цунами

Според Тихоокеанския институт са възможни големи вълни цунами в радиус от около 300 км от епицентъра. По прогнозни данни вълните ще са по-малки от 0,3 метра над надморската височина на крайбрежията на Индонезия, Палау и Филипините.

Първоначално Американският геоложки институт съобщи за магнитуд от 7,2 по Рихтер, но по-късно коригира измерванията.

Жители на Филипините съобщиха, че трусът е продължил около минута и повечето хора са излезли от домовете си, но няма сериозни щети. Индонезийски медии също съобщиха, че няма данни за щети.

Филипините, земетресение, цунами

И Филипините, и Индонезия се намират в тихоокеанския „Огнен пръстен” – група вулкани и връзки между няколко земни плочи, заобикалящи ръбовете на Тихия океан.  Тази година Индонезия беше ударена от две сериозни цунамита, които причиниха много щети и смъртта на хиляди хора.

Първото цунами удари бреговете на остров Сулавеси през септември след силно земетресение от 7,5по Рихтер. Тогава повече от 2 хил. души загубиха живота си.

Второто цунами се случи само преди седмица, когато част от вулканичен остров падна в океана между островите Джава и Суматра. Вълната доведе до смъртта на над 400 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!