Къшнър
Зетят на Доналд Тръмп Джаред Къшнър

След години на тайни преговори и намеса от политическия елит на Сърбия, инвестиционната фирма на Джаред Къшнър Affinity Partners официално си осигури 99-годишно разрешение за изграждане на луксозен комплекс в Белград, съобщава „Политико“.

Къшнър е зет на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и беше старши съветник по време на управлението на Тръмп в Белия дом от 2017 г. до началото на 2021 г. Сделката предизвика възмущение в Сърбия, съсредоточено най-вече около историческото значение на сградата. По-специално, че американска компания ще преработи един от символите на водената от Вашингтон и НАТО бомбардировка над Белград през 1999г.

„Правителството на Сърбия избра реномирана американска компания като партньор в това начинание, която ще инвестира в съживяването на комплекса на бившия Федерален секретариат за национална отбрана“, каза Горан Весич, министър на строителството и инфраструктурата на Сърбия в писмено съобщение освобождаване.

На журналистите не беше предоставен достъп до официалното подписване на документа между Весич и Ашер Абешера, дългогодишен сътрудник на Къшнер, който представлява Affinity Partners в Белград.

Вместо това на сайта на министерството бяха публикувани прессъобщение и една снимка от подписването, въпреки обещанията на Весич, че процесът ще бъде прозрачен.

Преговорите за реконструкция на щаба на югославската армия с Тръмп и семейството му датират от 2013 г. По това време тогавашният премиер Ивица Дачич разкри интереса на Тръмп да построи луксозен хотел върху първокласния недвижим имот в Белград.

Сегашното правителство беше принудено да признае преговорите си с Affinity Partners, след като опозиционен политик изнесе подробности за сделката по-рано тази година.

„Ще възстановим сградата 25 години след като беше разрушена при бомбардировките. За четвърт век никой преди това правителство не се е сетил да обнови комплекса“, се казва в изявлението на Весич.

Антисистемните позиции на Тръмп и неговият автократизъм са в съответствие с тези на сръбския президент Александър Вучич, който наскоро организира грандиозно посрещане на китайския президент Си Дзинпин и отказва да участва в санкциите срещу Русия. Критиците подозират, че сключването на сделки със зет му може да е начин да се плати за потенциални услуги в случай на второ управление на Тръмп.

Историческото значение на обекта, особено неговото разрушаване по време на подкрепяните от САЩ бомбардировки на НАТО над Югославия, предизвиква силни емоции сред сърбите. Сградата е фактически неизползваема и оттогава и остава почти непокътната в продължение на десетилетия.

Бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г., последвали кървавите конфликти в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово, остават основният източник на претенции и оплаквания на сръбските националисти – а именно, че те са били несправедливо набелязани от Запада заради ролята на тяхното правителство във войните.

Всеки политик в Сърбия е използвал събитието, за да подхрани антизападните и особено антиамериканските настроения. Това е и любима тема за разговор на руския президент Владимир Путин.

Но това не спира плановете за развитие на имота, въпреки иронията, че американска компания участва в реконструкцията на района.

Сръбското правителство се опита да смекчи удара, като обяви, че на територията на комплекса ще бъде построен и мемориален комплекс.

„Мемориалният комплекс ще бъде финансиран от инвеститорите и ще бъде собственост на Република Сърбия, която ще вземе решение за програмното съдържание на комплекса и ще го управлява“, обясни Весич в изявлението.

Това повдигна повече въпроси, отколкото да успокои страховете. За да може мемориалният комплекс или музей, посветен на жертвите на бомбардировките, наистина да резонира сред сърбите, той трябва да бъде силно критичен към САЩ и НАТО. Някои обаче смятат, че това е невъзможно, тъй като американска компания ще бъде отговорна за създаването му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук