Полицията премахна палатковите лагери на протестиращите, които бяха блокирали ключови кръстовища в страната.

В столицата са задържани 12 души, съобщиха от СДВР . Сред тях бе и един от организационното ядро на протестите, част от т.нар „Отровно трио“ Арман Бабикян. Той бе задържан в първо районно. Около 07:45 беше освободен, като му е наложен акт за нарушаване на обществения ред.

Останалите протестиращи също бяха освободени след 08:30 и им бяха наложени актове. Те са събрани от адвокат Николай Хаджигенов, за да бъда оспорени.

 

 

Как се стига до акцията?

За София решението  за освобождаването на кръстовищата е било взето вчера от оперативния щаб в СДВР, твърдят от полицията.

В 4.30 пристъпват към действие, с високоговорители са призовали протестиращите  да напуснат пътното платно и да приберат намиращите се тем предмети, уточни на брифинг тази сутрин комисар Тони Тодоров от „Охранителна полиция“.

Физическа сила е използвана срещу един протестиращ на Орлов мост, който е отказал да напусне доброволно района. Физическата сила е била в правомощията на служителите на реда и не са използване помощни средства, заяви комисар Тодоров.

От СДВР обсниха акцията с множеството постъпили жалби от граждани, една от които е била с 422 подписа на граждани, недоволни от блокирането на кръстовища. Те са заявили, че им се ограничава конституционното право на придвижване.

Правото на протест също е конституционно, но е уредено в закона, трябва да се заяви в съответната община по определения ред и начин, заяви Тодоров.

Той бе категоричен, че няма да допуснат повече затваряне на кръстовища в столицата.

Възстановено е преминаването през възловите кръстовища в столицата на Орлов мост, Ректората и бул.“Цар Освободител“ – пл. „Независимост“. Движението по всички линии на градския транспорт е възстановено по обичайния им маршрут, съобщават от Столична община.

Палатките от лагера пред Министерски съвет са преместени на тротоара.

По-рано пред „Хоризонт“ един от протестиращите на Орлов моств София- Манол Глишев, съобщи, че  около 100 полицаи са отишли на мястото на блокадата около 4 и 30 часа.

„Малко преди 5 сутринта служители на СПС към СДВР, т.е.на специализираните служби към софийската полиция, обградиха Орлов мост с доста коли. Пристигнаха доста хора, може би над стотина полицаи, които дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. По-скоро дойдоха, съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата, много забавно предвид, че последните дни въобще нямаше такъв проблем, явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането, няколко души отговорихме“ не“ , може би някъде към двайсетина души отговорихме „не“ , съответно в момента ни отвеждат към някое от районните полицейски управления в София, предполагам Първо районно. Може би в палатковия лагер все още има някой от протестиращите, не мога да кажа.“

 

Премахнати са палатковите лагери и в Пловдив и във Варна

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив  – това до Баня Старинна –  беше вдигнат след намесата на полицията.
Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта.
Полицаите са поискала документите на някои от хората, около 30 души, след което са им били съставени актове. Впоследствие служителите на реда са започнали да вдигат палатките.
В момента движението по бул. „Цар Борис Обединител“ и „Шести септември“ се осъществява нормално.
Във Варна полицията е  преместила палатковия лагер от кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и  движението в района е освободено.

Блокираният път Стара Загора-Варна също е освободен и протестиращите сe намират в тревните площи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!