Световната премиера на филма „Жените наистина плачат“ бе в Кан 2021 година, в конкурсната програма „Особен поглед“, а публиката в България ще може да го види за първи път на 25-ия София Филм Фест – в програмата на открито, на сцената на София Съмър Фест на 15-ти септември от 20 часа.

Филмът  разказва за пет жени от средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци.

Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар – събитията се случват на фона на отхвърлянето на Истанбулската конвенция и абсурдните протести срещу „джендър-идеологията“.

Съсценарист и първоначален автор на идеята е актрисата Биляна Казакова. Режисьори на филма са Мина Милева и Весела Казакова. Това не е първият филм за тандемът има няколко любопитни заглавия зад гърба си.

Двете дами създават документални филми, които са приети противоречиво поради политическия заряд на историите – „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС“ и „Звярът е още жив“, като фестивалната премиера на вторият филм беше в програмата на София Филм Фест, а прожекцията се състоя в пленарната зала на бившия Партиен дом – емблематичен ход със сериозно послание.

Дебютният игрален филм на Мина и Весела „Котка в стената“ стартира от конкурса в Локарно през 2019 – номиниран за награда „Златен леопард“, а през 2020 спечели наградата за най-добър български игрален филм на София Филм Фест и бе селектиран от Европейската Филмова Академия.

Участвал е на 5 на брой А-категория фестивали.  Филмът е носител на наградата на международната критика на Варшавския фестивал 2019, наградата на публиката и младежкото жури на фестивала на Тарковски „Зеркало“ в Русия, най-добър дебют на българския национален фестивал „Златна Роза“ 2019.

Новият им филм, в който участва нашумялата млада актриса Мария Бакалова е завършен във Франция. Сценарият е дело на Биляна Казакова, Мина Милева и Весела Казакова. Оператор е Димитър Костов, а музиката е дело на Анди Каутън.

В ролите са Мария Бакалова, Ралица Стоянова, Катя Казакова, Биляна Казакова, Весела Казакова, Йосиф Сърчаджиев, Росица Гевренова, Диана Спасова, Добриела Попова.

Продуценти – Мина Милева, Весела Казакова, Кристоф Брюнше

Копродуцент – Оливие Пер (Аrte France Cinema)

Продукция – Активист 38, Ici et La productions

Филмът разкрива сблъска и житейските абсурди на това да си жена в едно все още твърде патриархално общество.

От днес (14.09)  до четвъртък (16.09) всички фенове на киното могат да се насладят на подбрани прожекци на територията на Sofia Summer Fest.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!