Швеция вече не е уверена в стратегията си
Швеция не наложи тежки мерки срещу пандемията /Снимка: ozy.com/

В Швеция вече са регистрирали повече от 2000 смъртни случая от COVID-19. Агенцията за обществено здраве на кралството съобщи, че е регистрирала 16 755 потвърдени случая на новия коронавирус и 2 021 смъртни случая.

Агенцията коригира и доклад, публикуван по-рано тази седмица в Стокхолм, епицентър на шведската епидемия. В доклада, базиран на статистическо моделиране, първоначално се казва, че столицата е преминала пика на едновременните инфекции на 15 април, като 86 000 души се смятат за заразени. В четвъртък обаче датата стана до 8 април, а броят на смятаните за заразени – около 70 500.

„Броят на заразените все още е на високо ниво. Сега не е моментът за облекчаване на каквито и да било предпазливи мерки“, гласи изявление на заместник държавният епидемиолог Андерш Валенстен.

Агенцията също посочва в доклада, че очаква до 1 май 26 процента от жителите на столицата да бъдат заразени с новия коронавирус.

Швеция не наложи извънредните мерки за блокиране, наблюдавани в цяла Европа, а вместо това призова хората да поемат отговорност и да следват официалните препоръки. Събранията на повече от 50 души бяха забранени заедно с посещенията в старчески домове.

Стратегията е подложена на скептицизъм, след като по ниво на смъртност Швеция изскочи пред скандинавските си съседи Финландия, Дания и Норвегия, които въведоха по-строги ограничителни мерки.

В четвъртък Университетската болница Каролинска потвърди, че 40-годишна медицинска сестра е починала, след като беше тествана положително за COVID-19. Болницата обаче подчерта пред телевизия SVT, че медицинската сестра е била в отпуск поради свързани с COVID-19 симптоми, но причината за смъртта все още не е потвърдена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук