Земетресението в Турция, разрушения
Кадър от опустошителното земетресение в Турция

Броят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия надхвърли 41 200 души, като в Турция загиналите са 35 400 души, а в Сирия – над 5800.

ООН призова за набиране на почти 400 милиона долара в помощ на пострадалите от трусовете в Сирия. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обясни, че планираните 400 милиона долара ще осигурят подпомагане за близо 5 милиона сирийци за период от 3 месеца. Гутериш настоя спасителите да могат да работят свободно в страната.

Общо 160 камиона с хуманитарна помощ, предназначена за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, ще бъдат изпратени от гръцката област Атика, като първите от тях ще потеглят днес с кораб по море.

Активисти и спасителни екипи в Севернозападна Сирия критикуваха световната организация за бавните действия в контролираните от бунтовници райони след бедствието. Почти цялата хуманитарна помощ досега минаваше през един-единствен пропускателен пункт на границата с Турция.

Президентът Башар Асад разреши да бъдат отворени още два гранично-пропускателни пункта за улесняване доставките. По-късно беше съобщено за първия хуманитарен конвой през Баб ал Салам – 11 камиона с неща от първа необходимост като палатки, матраци и одеяла.

Много хора в пострадалите области в Турция напускат домовете си след най-голямото бедствие в съвременната история на страната. Повечето издирвания вече приключват. Започва събаряне на сградите и разчистване на отломките, но на места спасителите продължават работа.

208 часа след унищожителния трус мъж и младо момиче бяха извадени живи от руините в Антакия, в опустошения район Хатай.

Десетки слаби трусове са регистрирани в Турция през изминалото денонощие. В Румъния тази сутрин са отчетени вторични трусове в Търгу Жиу, след земетресението от вчера, което беше усетено и в България.

Източник: БНР/БТА

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук