Жители на с. Гара Елин Пелин излязоха днес на протест срещу лошата инфраструктура, шума, мръсотията и завода за пластмаси. Исканията на протестиращите са събрани в четири точки. Те бяха представени от Нора Флорова, която се представи за координатор на протеста, включващ хора от Гара Елин Пелин, с. Нови Хан и гр. Елин Пелин.

Първият проблем е свързан с липсата на водоснабдяване.

„Тоест между 6 и 8 часа всеки ден ние нямаме вода, съответно слагаме край на търпението по този параграф“, заяви Флорова и добави, че водопроводът е стар.

Другите две причини са лошата поддръжка на жп надлеза от АПИ и увеличеният трафик от тежкотоварни автомобили в центъра на селото. В тази връзка с. Гара Елин Пелин има нужда от построяването на околовръстен път, който да олекоти трафика в населеното място. Четвъртият проблем за местните жители е цехът за пластмаса.

Според протестиращите цехът е построен без да бъде направена оценка за въздействието на околната среда. Ангел Славчев, представящ се от името на Инициативния комитет за бъдеще на община Елин Пелин, заяви, че са подали жалба в общински съвет, информирали съветниците на община Елин Пелин, които завели дело срещу решението на кмета на база на техния сигнал. Те са подали жалба и в МОСВ, която е отхвърлена като несъстоятелна.

„Ние не сме против това да се преработва пластмаса, всички сме за, обаче не по този начин. Никой не попита гражданите на Елин Пелин, никой не попита дори общинските съветници на Елин Пелин, което е пълен абсурд”, заяви Ангел Славчев.

„Този протест е за водопреносната мрежа, за надлеза и за трафика“, каза кметът на община Елин Пелин, Ивайло Симеонов.

Когато му бе посочено, че роптаят и за завода, той подчерта, че това са „няколко човека, които онзи ден ми казаха, че са се присъединили към този протест“. Той самият заяви, че е тук да подкрепи хората, които имат проблеми с водата, с водоснабдяването, с надлеза и с големия трафик, който се е създал.

Кметът заяви, че в случая с завода РИОСВ е казал, че не е необходим ОВОС, защото там няма нито процес на горене, нито каквото и е било друго.

„И не че защитавам едната или другата страна, за мен най-важното е добруването на гражданите. Истината е, че няколко човека си играят със страховете на хората. Нито веднъж, дори на откриването бяха поканени да дойдат, за да видят технологията, аз самият исках да бъда уверен, че това няма да повлияе на здравето и с миризми или с каквото и да е. Факт е, че нито един не дойде, защото не искат да знаят каква е истината. Според мен искат да играят със страховете на хората“ – каза той.

На определен период от време те минаваха протестиращите пешеходната пътека при надлеза и така спираха за кратко движението в двете посоки. До голямо задръстване обаче не се стигна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!