Най-малко 26 души, включително чужденци, са убити, а 56 са ранени при самоубийствено нападение над популярен хотел в Южна Сомалия, организиран от бунтовници на „Ал-Шабаб“, предаде АФП.

Атентатор-самоубиец заби автомобил, натоварен с взривни вещества, в хотел „Медина“ в пристанищния град Кисмайо. Малко след това тежковъоръжени лица са нахлули в сградата, стреляйки наоколо.

Обсадата, продължила почти 12 часа, приключи в събота преди обяд след сблъсъци със силите за сигурност.

Сред загиналите са трима кенийци, трима танзанийци, двама американски граждани, един британец и един канадец. Ранени са двама граждани на Китай.

Силите за сигурност вече контролират ситуацията. В хотела има убити и ранени, съобщават от органите на реда в Сомалия.

Според информация от очевидни, наоколо цари хаос, има бягащи от близките сгради хора. Твърди се, че сред убитите са известен обществен активист и местен журналист.

Групировката „Ал-Шабаб“, свързана с „Ал-Кайда“, пое отговорност за акцията, определяйки я като „мъченическа атака“. Тя е последното в дългата поредица от бомбени нападения, обявени от „Ал-Шабаб“. Бойците на групировката се опитват почти десет години да свалят правителството на Сомалия.

Войнствената групировка произлиза от Ислямския съюз на съдилищата, контролирал преди години централната и южната част на Сомалия. Смята с, че има между 5000 и 9000 членове. Все още са запазили влиянието си върху големите селски райони и продължават да водят партизанска война срещу властите в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук