Жители на столичния квартал “Манастирски ливади“ излязоха на протест заради решението  главния архитект Здравко Здравков да бъде променен плана за регулация в района. Така на място, на което според протестиращите е трябвало да се изгради общинска детска градина ще се строи  частно училище на четири етажа.

протест Манастирски ливади

Организатори на протеста са от Инициативния комитет на кв. „Манастирски ливади-изток“, които от 5 години водят битки за отваряне на детски градини в района.

Недоволните граждани блокираха за кратко булевард  „Тодор Каблешков“ на кръстовището с ул. Боянски водопад“. Заради липсата на детски градини в квартала, те поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова, която също живее в района.

Според протестиращите в квартала има 1600 деца  до 6 години, като много от тях остават извън детските градини.

„Законът е дал възможност на Столична община да отчуждава терените за социална инфраструктура, това са градини, това са училища, това са поликлиники, пазари.. 18 години е този законов срок, който изтече през 2018-та година, в който срок аз поне не знам да има отчужден терен в цяла София“, заяви Евгения Димова от Инициативния комитет на кв. „Манастирски ливади-изток“.

От Столична община обясниха, че в момента изграждат нова детска градина в кв. „Манастирски ливади-изток“ и е в процедура по учредяване на право на строеж на втора нова детска градина и ново училище на имот на Българската православна църква.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук