ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2

Поради неколкократно превишаване на допустимите стойности серен диоксид във въздуха вследствие на ТЕЦ „Марица 3“, жителите на Димитровград излязоха на протест. Организатор на протеста есдружението „Дишай, Димитровград“.

Шествието на демонстрантите тръгна от спортната зала в Димитровград и стигна до портала на ТЕЦ „Марица-3“. Там беше поискана среща с ръководството на централата, но такава не се осъществи. Демонстрантите заплашиха, че ако не се вземат мерки, ще блокират пътища.

Протестът бе подкрепен и от кмета на града Иво Димов. „Подкрепям желанието на моите съграждани да живеят в по-чиста и здравословна среда“, каза той.
След множество подадени сигнали за обгазяването на Димитровград със серен диоксид ТЕЦ “Марица 3” – Димитровград преустанови дейност от полунощ на 4 декември. Това ще продължи до отстраняването на технологичните проблеми, водещи до замърсяване на въздуха в града.

Въпреки временната мярка хората в Димитровград все пак ще проведат протеста, за да защитят правото си да дишат чист въздух.

Организаторите на днешния протест от сдружението „Дишай, Димитровград“ съобщиха, че през изминалата седмица стойностите на серен диоксид от ТЕЦ „Марица 3“ са били три пъти над допустимите. На графиката долу пък могат да се видят количествата серен диоксид във въздуха на 2 декемви, които са значително над нормата.

Проблемът с мръсния въздух в зоната около централата не е от сега. Той започна през месец май, когато централата заработи отново. До днес са регистрирани 29 средночасови превишения на серен диоксид за 7 месеца, при позволени 24 на брай за цяла календарна година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук