папа

По време на втория ден от визитата си в Гърция папа Франциск посети остров Лесбос, миграционната точка, като нарече пренебрегването на мигрантите „корабокрушението на цивилизацията“.

Папата отдавна защитава каузата на мигрантите и посещението му идва ден след като той отправи язвително порицание към Европа, която според него е „разкъсана от националистически егоизъм“.

„В Европа има такива, които продължават да третират проблема като въпрос, който не ги засяга“, каза папата, докато прекара около два часа в лагера Мавровуни на Лесбос, където живеят близо 2200 търсещи убежище.

папа

На втория ден от посещението си в Гърция той срещна десетки деца, търсещи убежище и хора, застанали зад метални прегради, и спря да прегърне момче на име Мустафа. По-късно хората се събраха, за да пеят песни и псалми на понтифекса.

Папа Франциск предупреди, че Средиземно море „се превръща в мрачно гробище без надгробни плочи“ и че „след цялото това време виждаме, че малко в света се е променило по отношение на проблема с миграцията“

папа

Временният палатков лагер Мавровуни беше издигнат набързо, след като лагерът в Мория, най-големият подобен обект в Европа по това време, изгоря миналата година. Гръцките власти обвиниха група млади афганистанци за инцидента и сигурността беше значително засилена за посещението на папата.

Пътуването на папата до Лесбос беше по-кратко от последното. По-късно той проведе литургия за около 2500 души в концертната зала Мегарон в Атина по-късно в неделя.

В Кипър, където папата посети преди Гърция тази седмица, властите казаха, че 50 мигранти ще бъдат преместени в Италия благодарение на Франциск.

Гръцките власти не изключват възможността някои мигранти от Мавровуни да придружат папата в Италия. През 2016 г., по време на последното си посещение на Лесбос, той взе със себе си 12 сирийски бежанци.

В началото на посещението си в Атина в събота Франциск посочи:

„Днес, и не само в Европа, сме свидетели на оттегляне от демокрацията“, предупреждавайки срещу „лесните отговори на популизма“.

папаПрез 2016 г. Франциск посети Мория с Вартоломей I, духовният водач на православните християни по света, и архиепископ Йороним II, глава на Църквата на Гърция. Лагерът Мавровуни в момента побира 2193 души и има капацитет за 8000, каза служител на съоръжението тази седмица.

Планира се папата да се върне в Рим в понеделник.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!