кученце, вълче, ледове, праистория
Снимка: Си Ен Ен

Отлично запазено тяло на малко животинче от кучешкото семейство отпреди 18 000 години остави учените в колебание. Руските специалисти откриха находката близо до Якутск, в Източен Сибир, съобщи Си Ен Ен.

Консервирани в ледовете, носът, зъбите и козината на животното са отлично запазени. Чрез въглеродно датиране експерти от Шведския център по палеонтология, които изследваха находката, потвърдиха, че тя е замръзнала преди около 18 000 години. Разширените ДНК-тестове, обаче, досега не могат да дадат отговор дали е малко кученце или вълче – много важен въпрос, защото ако е куче, ще предизвика преразглеждане на някои виждания за праисторията на човека и периода, в който е опитомено кучето.

Според Дейвид Стентън, изследовател в центъра но палеонтология, обикновено не е проблем да се разграничат двата вида и фактът, че в този случай не могат, може би говори, че става дума за представител на „популация, която е прародителска“ и на двата – кучета и вълци. По думите му, мъникът е от „много интересен период от развитието на кучетата и вълците“.

„Не знаем точно кога е опитомено кучето, но може би  е от това време. Интересуваме се дали е куче или вълк, или нещо между двете“.

Съвременните кучето произлизат от опитомени вълци, но точно кога – не  е ясно. Проучване от 2017 година, публикувано в списание „Нейчър къмюникейшънс“, прави извода, че те произлизат от една конкретна вълча популация отпреди 20 000 – 40 000 години.

Обратното твърди друго изследване, на Оксфордския университет от 2016 година, публикувано в сп. „Сайънс“. Според него кучетата са опитомени през палеолита от сиви вълци на две места независимо едно от друго – в Европа и Азия.

Шведските палеонтолози съобщиха, че геномния анализ е показал, че малкото куче-вълк е мъжко. Обявиха още, че след съвещание с руските си колеги са го нарекли Догор, което на якутски значи „приятел“. Учените планират още геномни тестове на животинчето, за да открият повече за неговия произход.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук