Жозеп Борел
на снимката: Жозеп Борел

Жозеп Борел, върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност, смята, че Китай и Русия се възползват от кризата с коронавируса и помагат на други държави за справянето с него, с цел да разширят своето влияние в световен план. Той изрази тази гледна точка в интервю, публикувано в „Ла Република“.

„Много очевидно е, че Китай и Русия се стремят да увеличат своето влияние на глобално ниво. Логично е, че за това те използват санитарната криза, използвайки всичките си възможности. Тази стратегия се основава на демонстрацията, че определени политически системи са по-ефективни от нашите (европейските) в борбата с пандемията”, каза Боррел.

Според него „големи сили като Китай и Русия с помощта на медиите увеличават ефекта от своята помощ, увеличават своята геополитическа роля в света, включително чрез формиране на обществено мнение“.

Борел обаче припомни и помощта на Европейския съюз първо на Китай, когато страната беше най-силно засегната от вируса, а след това и за Италия, като там беше изпратена и европейска мисия от медици в Ломбардия (региона, най-засегнат от епидемията в северната част на страната), която се финансира от ЕС.

„Европа е тук, но трябва да общуваме по-добре с правителствата“, каза дипломатът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!