Пламена Генчева работи в областта на рекламата. Завършила е магистратурата си във Великобритания и вече повече от пет години живее на острова. Коронавирусът объркал плановете й да се прибере в България за Великденските празници. В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг тя сподели как протича ежедневието във Великобритания в момент, в който страната е блокирана, какво се е променило и как.

 

В какво се изразяват ограничителните мерки, въведени във Великобритания заради разпространението на коронавируса?

Отменени са всички мероприятия, голяма част от пъбове, ресторанти, кафенета и т.н. са затворени или основно доставят храна по домовете. Хората, които не се определят като essential workers (медицински лица, продавачи, доставчици) са помолени да работят от вкъщи и да не използват публичния транспорт. Във всеки супермаркет се допускат по определен брой хора наведнъж, чака се на касите на разстояние от 2м. и пред всеки касиер вече има монтирано стъкло, за да няма никакъв досег до клиентите.

Може ли човек свободно да излиза от дома си, например, да отиде до магазина? 

Разрешено е да се излиза веднъж на ден, за да се напазурува. Също така може да използваш излизането си за спорт, разбира се, трябва да се спазва дистанция и да не се събират повече от двама души наведнъж.

Има ли въведени часове за излизане или пазаруване, както в България за пенсионерите, например

Не, няма въведени часове. Засега…

Какви са настроенията сред хората – приемат ли мерките или по-скоро са скептични? И изобщо спазват ли се тези ограничения?

Като цяло повечето хора спазват мерките, но напоследък времето в Лондон е уникално топло и се забелязват повече хора на едно място. Уикенда, докато спортувах, наблюдавах доста хора да се пекат в парка и да пият бира. Усеща се колко много им липсват пъбовете и изобщо социалния живот.

Има ли глоби, които се налагат, когато се нарушава карантината? 

Доколкото си спомням първата глоба е £60 и за всяко следващо нарушаване на карантината се удвоява. Ако си платиш до две седмици се сваля наполовина.

Как се отразяват мерките на работещите – тоест, имате ли познати, които са съкратени от работа или такива, на които са им намалени заплатите, например?

Да, за съжаление познавам доста хора в креативните индустрии, които загубиха работата си. В моята сфера (реклама) се забелязват голям брой съкратени стажанти и програми като graduation schemes, които помагат на студенти да навлязат в индустрията. Ще наблюдаваме и още по-голям спад на бюджети за рекламни кампании тази година. От друга страна държавата помага доста, ще бъдат изплатени 80% от заплатите на хората, чиито работодатели нямат възможност. Може да се кандидатства за различни видове помощи, които трябва да започнат да се изплащат в края на този месец. Също така се въведе закон, който предотвратява изгонването на наематели които имат финансови затруднения заради коронавируса  в следващите 3 месеца.

Ходите ли на работа или работите дистанционно? 

Аз съм фрийланс криетив копирайтър и работя от вкъщи. За мен лично the new normal или новото нормално не доведе до съществени промени, по отношение на работата ми.

Когато бяха обявени мерките се наблюдаваше сериозна паника. Бързо бяха щурмувани хранителните магазини и аптеките. Има ли още паника сред хората или по-скоро свикнаха? 

Повечето свикнаха, в момента има по-голяма паника около 5G и всички конспиративни теории около кооронавируса, но това е нормално все пак хората в момента имат доста свободно време да си мислят какво ли не.

Като цяло се наблюдават и много положителни промени, като например, страшно много безплатни курсове от различни университети тук. Можеш да се запишеш и ти издават безплатен онлайн сертификат при приключването на курса. Също така видео разговорите с колеги и клиенти вече са толкова навлезли и хората споделят как атмосферата е доста по-спокойна от преди и casual dress code е новото нормално при повечето фирми. Вижда се бум и на онлайн курсове по готварство, което за Англия си е новина, защото те не обичат да готвят. Хората обръщат повече внимание на семействата си и намират нови хобита като градинарство, рисуване и т.н.. А и да не забравяме колко по-чист е въздуха и колко много животни излязоха да се разтъпчат по празните улици докато хората са под карантина – все страхотни новини по мое мнение.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!