Джузепе Конте
на снимката: премиерът на Италия Джузепе Конте

Европейският съюз рискува да се провали като проект в коронавирусната пандемия казва италианският премиер Джузепе Конте пред BBC.

Конте посочва, че, за да се справи успешно с кризата, ЕС трябва да действа адекватно и координирано, за да помогне на страните, които са най-силно засегнати от вируса. Според него това е „най-голямото изпитание след Втората световна война“, едно предизвикателство, с което Европейският съюз непременно трябва да се справи.

За да преодолеят икономическата криза, Италия и някои други страни от ЕС се опитаха да накарат по-стабилните икономически и финансово членове на блока да издават така наречените „коронни облигации“ – споделяне на дълг, за който всички държави от ЕС биха помогнали да се изплати. Холандия обаче се противопостави на идеята, а това доведе до сблъсък между финансовите министри на еврозоната.

Италианският премиер заяви, че на европейските лидери им предстои неизбежна „среща с историята“.

„Ако не използваме възможността да вложим нов живот и нови сили в европейския проект, рискът от провал е реален.“

Същевременно разпространението на инфекцията в Италия се забавя – последните данни показват, че положителните случаи, които отбелязват ръст спрямо предния ден, са с малко над 1%, докато преди две седмици увеличението беше средно със 7%.

Броят на смъртните случаи на ден също е спаднал от 919 преди две седмици до 542 жертви през последните 24 часа. Но Джузепе Конте предупреждавам че Италия няма да бърза да премахва строгите мерки, които е предприела, и каза, че блокиране в страната, наложено на 9 март, може да бъде облекчено само постепенно.

Конте посочва още, че могат да се изберат сектори в страната, които да рестартират дейността си, а със съгласието и потвърждението на учените до края на този месец може да започне и облекчаване на някои от мерките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!