Северен поток - 2

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел отказа да повдигне темата за „Северен поток 2“ по време на посещението си в Украйна. Това разкри самият Борел пред полския вестник PAP.

„Сега съсредоточаваме всичките си усилия върху намаляване на напрежението и предотвратяване на влошаване на ситуацията“, обясни Борел. Според него решението за газопровода е изцяло в ръцете на Германската федерална мрежова агенция (BNetzA), която действа като държавен регулатор в сделката за „Северен поток 2”.

По-рано Клаус-Дитер Маубах, ръководител на една от компаниите инвеститори на „Северен поток 2”, който е и главен изпълнителен директор на германската енергийна компания Uniper, заяви, че сертифицирането на газопровода може да бъде завършено до средата на 2022 г. Той допълни, че одитът, който се извършва с мрежовата агенция, е изцяло в съответствие с плановете.

На 4 януари стана известно, че Сенатът на САЩ подготвя пакет от санкции срещу „Северен поток 2“. Говорител на републиканската фракция в Сената каза, че гласуването ще се проведе на 14 януари. Той увери, че Сенатът ще приеме законопроекта за санкциите и ще го внесе в Камарата на представителите.

През декември 2021 г. президентът на Джо Байдън подписа бюджета за отбрана на САЩ за 2022 г. Законът предвижда средства за възпиране на Русия, но документът отхвърля новите санкции срещу газопровода „Северен поток 2“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук