Жозеп Борел
На снимката: Жозеп Борел, върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност

ЕС трябва да приеме сериозно заплахите на Владимир Путин, че може да използва ядрено оръжие в конфликта в Украйна, заяви ръководителят на външната политика на ЕС, Жозеп Борел, пред Лис Дюсе от BBC и добави, че войната е достигнала „опасен момент“.

Този коментар идва на фона на вече извършваща се частична мобилизация в Русия и провеждането на „референдуми“ за анексиране на четири региона в Украйна.

Същевременно противно на прогнозите от началото на войната, Путин се сблъсква с големи неуспехи на бойното поле, като силите му бяха отблъснати от украинска контраофанзива от редица окупирани територии.

„Със сигурност това е опасен момент, защото руската армия е притисната в ъгъла, а реакцията на Путин – заплахата за използване на ядрено оръжие – е много лоша“, каза Борел.

Седем месеца след началото на руското нахлуване в Украйна анализаторите са съгласни, че силите на президента Путин са губят своята сила, но според тях е важно да се постигне „дипломатическо решение“, което „да запази суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

„В противен случай можем да завършим войната, но няма да имаме мир, а ще имаме нова война“, каза Борел.

В рядко обръщение към нацията по-рано тази седмица Путин заяви, че страната му разполага с „различни оръжия за унищожение“ и ще „използва всички средства, с които разполагаме“, като добави: „Аз не блъфирам“.

„Когато хората казват, че не блъфират, трябва да ги приемате сериозно“, каза Борел.

В същата реч президентът Путин обяви мобилизацията на 300 000 руснаци, които са отбили задължителната си военна служба, което предизвика протести и новини за хора, които бягат от страната, за да не бъдат изпратени на фронтовата линия.

Това се случва след бърза контраофанзива, при която Украйна заяви, че си е върнала повече от 8000 кв. км от руските сили.

От вчера в четири окупирани региона се провеждат самозвани референдуми за присъединяване към Русия. Украйна осъди тези референдуми като опити за анексиране и съобщи, че въоръжени руски войници обикалят от врата на врата и събират гласове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук