Джорджа Мелони

Политическите лидери в Италия приключиха кампаниите си преди решаващите избори в неделя, които могат да доведат до най-дясното правителство от Втората световна война насам. Очакванията са, че крайнодясната партия „Братята на Италия“ на Джорджия Мелони ще спечели надпреварата, а съперникът ѝ Джузепе Конте заяви пред поддръжниците си, че вотът е от историческо значение.

Краят на кампанията беше доминиран от спорове за Европа и войната с Русия. Въпреки това основното притеснение на гласоподавателите остават спираловидните разходи за енергия и увеличаващите се разходи за живот.

Сметките нарастват както за собствениците на жилища, така и за предприятията. Отиващото си правителство на националното единство под ръководството на Марио Драги вече обеща 66 млрд. евро (59 млрд. паунда) за подпомагане на италианците.

Отговорът, предлаган от Джорджия Мелони, е намаляване на данъците с милиарди евро и въвеждане на плосък данък за всички, които печелят по-малко от 100 000 евро.

На последните избори тя събра едва 4 % от гласовете, но последните проучвания на общественото мнение, направени преди повече от две седмици, й дават около 25 %. Тя се възползва от факта, че е един от малкото партийни лидери в опозиция, докато останалите участват в управлението.

Нейната партия не е доволна, че я свързват с фашисткото минало на Италия по време на войната, но корените ѝ са в движение, което се е зародило от него. Тази седмица един от кандидатите на „Братя на Италия“ беше отстранен заради възхвала на Хитлер и Владимир Путин.

Същевременно основното съревнование с десния съюз на „Братя на Италия“ от страна на левицата трудно се разгърна заради вътрешни борби с възможни съюзници.

Лидерът на левоцентристите Енрико Лета излезе на сцената в Рим в петък вечерта под звуците на стария химн на антинацистката съпротива от времето на войната „Bella Ciao“.

Другата лява фигура Ели Шлейн използва митинга, за да оспори враждебността на Джорджия Мелони към това, което тя нарича „ЛГБТ лоби“. „Аз съм жена, обичам друга жена, но заради това не съм по-малко жена“, каза Шлейн.

Лидерът на „Братя на Италия“ също така нападна „джендър идеологията“ и призова за морска блокада, за да се спрат мигрантите, които напускат Либия и отиват в Италия.

Родена в Рим, за разлика от други лидери тя избра да приключи кампанията си далеч от столицата в южния град Неапол. Южна Италия е подчертано по-бедна от северната и тя е изправена пред силна конкуренция в южната част на страната от страна на Движение „Пет звезди“, което спечели последните избори, но оттогава загуби позиции.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук