Един от водещите редактори и още 10 журналисти от авторитетния руски делови всекидневник „Комерсант“ колективно подадоха оставки днес в знак на протест срещу уволнението на двама техни колеги заради статия за възможни кадрови промени в близкото обкръжение на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Оставка е обявил всъщност целият политически отдел на вестника, което е индикация за напреженията между издателите и журналистическия персонал в строго контролираната руска медийна среда, в която доминират прокремълските медии.

Двамата отстранени репортери – Иван Сафронов и Максим Иванов – казаха, че са били принудени да напуснат, след като издателската къща на „Комерсант“, която е собственост на олигарха милиардер Алишер Усманов, се разгневи от тяхна статия миналия месец.

От издателството отказали коментар.

Представител на Усманов пък каза, че „акционерът не се меси в редакционната политика, а още по-малко във вземането на решения за уволнение или наемане на журналисти.“

Според представителя самият Усманов е научил за уволнението на журналистите от медиите.

Статията, станала причина за това, бе публикувана на 17 април и цитира неназовани източници, според които председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко може да бъде сменена в близките месеци от Сергей Наришкин – шефа на руската Служба за външно разузнаване (СВР). Не е ясно кое е спорното в статията, за да се стигне до недоволството на издателската къща. Говорители и на Матвиенко, и на Наришкин, още тогава отрекоха твърденията в публикацията, но тя все още стои на уебсайта на „Комерсант“ в рубриката „Слухове“.

Политическият редактор на „Комерсант“ Глеб Черкасов каза, че той и 10-те колеги напускат в знак на солидарност със Сафронов и Иванов, с което вестникът остава практически без политически отдел.

„Акционерите имат право да вземат кадрови решения, а наемните служители имат право да изразяват несъгласие с тях само по един начин – като сменят работата си“, писа Черкасов във Фейсбук.

Според заместник-главната редакторка, отговаряща за бизнес новините – Рената Ямбаева, която не е подала оставка, вината за уволненията е на Усманов и на един от неговите представители – Иван Стрешински. Тя остро осъди уволненията и каза, че те са резултат от външен натиск върху вестника.

„Може би има някои сред нашите читатели, който може да обясни на Усманов и Стрешински, че в този момент те унищожават една от най-добрите медии в Русия“, отбеляза тя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!