На Балканите е нужна „положителна трансформация на медийната среда“. Това заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели, подчертавайки, че Брюксел отдава голямо значение на медийните реформи в процеса на разширяване.

Това стана по време на онлайн конференция „Свободата на медиите на Балканите“, организирана от Евроактив България.

Вархели заяви, че свободата на медиите, свободата на изразяване и медийният плурализъм са от решаващо значение в процеса на присъединяване към ЕС, че те са важни за свободен, отворен и информиран дебат и че представляват стълбовете, върху които се гради всяка демокрация.

„Демокрацията не може да функционира без свободни и независими медии“, каза Вархели.

В последния доклад на Европейската комисия за европейската интеграция се оценява, че все още са необходими усилия за осигуряване на независимостта на медиите и свободата на изразяване в целия регион на Западните Балкани, припомни еврокомисарят.

Според Вархели е важно работата на журналистите да бъде без намеса, натиск и сплашване, да се осигури качествено отчитане, прозрачност при финансиране на публични и частни медии и независимостта на регулаторните органи.

Посланикът на ЕС в Съвета на Европа и първият еврокомисар на България, Меглена Кунева, подчерта, че свободата на медиите не може да се разглежда изолирано от другите права на човека, като свобода на изразяване, единност и справедливо правосъдие.

„Всички човешки права са еднакво важни, но свободата на медиите е специално право. Свободата на медиите защитава другите човешки права“, каза Кунева.

Относно ситуацията в Сърбия, директорът на агенция Бета Радомир Диклич оцени, че свободата на медиите никога не е била толкова лоша, колкото днес и всеки ден се влошава и че почти всички медии се контролират от хора, близки до правителството.

Той добави, че Вучич атакува опозицията и независимите медии почти всеки ден и че правителството отговаря на всяка критика или анализ на свободата на медиите в Сърбия със синхронизирана акция, в която участват президентът, премиерът, депутатите и медиите под техен контрол.

Антоанета Николова, директор на Инициатива за свобода на медиите на Балканите, заяви, че организацията е изпратила писмо до Европейската комисия и европейските обществени служби, в което изразява „загриженост относно собствеността и редакционната политика на Евронюз“ след решението й да влезе в „проблемни партньорства“ в Сърбия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!