Световната банка е оптимист за икономиките на Западните Балкани. Шестте държави в Западните Балкани ще могат да повишат нивото си с 4,4% през тази година. Това е възможно, ако регионът успешно излезе от пандемията от COVID-19, уточни Световната банка.

В макроикономическа актуализация за Европа и Централна Азия кредиторът изчисли, че икономиките на Сърбия, Босна, Черна гора, Северна Македония, Косово и Албания могат да нараснат с 3,7% през 2022 г., съобщи Ройтерс.

Доходът на глава от население остава същият

„Очаква се доходът на глава от населението да остане с 6,5% до 2022 г. под прогнозите,“ се казва в доклада.

Основната предпоставка за растежа в региона ще бъде възстановяването на доверието на потребителите и бизнеса. В същото време се очаква ковидпандемията да отшуми поетапно и успоредно с това да намалее политическата нестабилност в тези държави.

Страните от Западните Балкани пострадаха от някои от най-острите мутации на коронавируса. И шестте държави своевременно стартираха кампании за ваксинация. Темповете на защита на населението с животоспасяващите дози обаче е бавно според анализаторите.

Световната банка понижи очакванията си за икономически ръст в България до 2,6%

Световната банка понижи очакванията си за икономическия ръст в България. През тази година анализаторите планират спад до 2.6%. Това е с 0.7%. под заложения темп в предходната прогноза на институцията. Нагласите за 2022 г. също са занижени до 3.3% ръст на БВП.

В доклада Световната банка отделя внимание и на текущите предизвикателства, пред които е изправена страната ни.  Анализаторите подчертават, че пандемията е разкрила редица проблеми в здравеопазването, образованието, социалната защита и администрацията.

България е най-бедна и с най-малко чужди инвестиции

Експертите подчертават, че страната остава най-бедната и с най-големи неравенства в съюза. „Въпреки силния растеж от средно 3.6% през петте предпандемични години, реалното приближаване на България към средните нива в ЕС остава нищожно“, пише в доклада за България.

Потенциалът за растеж на България според Световната банка е подкопан от слабостите в управлението и институциите. Анализаторите наблягат и на ниското обществено доверие в институциите, лошото качество на публичните услуги и минималния приток на чужди инвестиции.

Световната банка прогнозира България да се стабилизира чак през 2022 г.

Бавните нива на ваксинация в България предполагат, че свързаните с пандемията рискове ще останат високи поне до третото тримесечие на 2021 г. според Световната банка. „Занапред политиците ще трябва постепенно да оттеглят мерките за фискална подкрепа и да използват разумно безпрецедентната сума европейски средства“, пише Световната банка.

Според прогнозите на банката икономиката на България ще се върне към предпандемичните нива от 2019 г. чак през 2022 г. Това би могло да се случи единствено при условие, че темпът на ваксинация се ускори, уточняват експертите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!