токът борси

След едно лято на горещи вълни и горски пожари в Европа е странно да си помислим, че тази зима може да бъде неудобно студена за мнозина.

Този път виновни не са екстремните метеорологични условия, а скокът на цените на енергията, които достигнаха рекордни нива в Европа и Обединеното кралство през септември и изглежда ще се повишат още повече с наближаването на зимата.

Има много причини за този скок на цените. В същото време проблемът може да се разглежда по-просто като търсене, изпреварващо предлагането. Икономиките, излизащи от пандемията, забелязаха скок в потреблението на енергия, докато различни фактори създадоха перфектна буря за намаляване на предлагането.

Запасите от природен газ са по-ниски от обичайните поради миналогодишната необичайно мразовита зима. Поддръжката и възстановяването на инфраструктурата за природен газ в Русия и Норвегия допълнително намали капацитета за съхранение.

В същото време скоростта на вятъра в Северно море е на едни от най-ниските нива за последните 20 години, което води до намаляване на производството на електроенергия от вятъра. Затварянето на въглищните фабрики по целия свят също означава, че този недостиг се усеща по-остро.

Това представлява дилема. На употребата на изкопаемите горива с право се слага край, за да се смекчи климатичната криза, но доказателствата сочат, че възобновяемите алтернативи все още не могат надеждно да компенсират слабостта.

Резултатът от това покачване на цените идва, когато Европейският съюз предприема най-амбициозния план за климата в света със своята Зелена сделка, а Великобритания, една от най-засегнатите страни, се готви да бъде домакин на конференцията на ООН по климата COP26 в края на октомври.

Правителствата в цяла Европа изглеждат обединени в разглеждането на настоящата ситуация като допълнително доказателство за необходимостта от преход към бъдеще с ниски въглеродни емисии.

„Решението в дългосрочен план е ускореното внедряване на възобновяеми енергийни източници и подобрена енергийна ефективност“, каза Лукаш Колински , ръководител на възобновяемите енергийни източници и интеграцията на енергийните системи в Европейската комисия.

Куаси Квартенг, министър на икономиката на Обединеното кралство, в същия тон каза, че излагането на Обединеното кралство на високите цени на газа „подчертава важността на нашия план за изграждане на силен, домашен сектор за възобновяема енергия“.

По-малко ясно е как ще бъде постигната тази цел за ускорен преход към възобновяема енергия.

Една стъпка в рамките на непосредственото схващане на правителствата е да се намали бюрокрацията, когато става въпрос за инвестиране във възобновяеми източници. Прекалено сложните процедури за издаване на разрешителни в Германия означават, че вятърните паркове с общ капацитет над 10 GW все още чакат одобрение.

Същият проблем в Италия доведе до обещание на преходния министър на екологията Роберто Чинголани за „брутални“ реформи за опростяване на процеса на издаване на разрешителни за проекти за възобновяема енергия.

Въпреки това бюрокрацията, възпрепятстваща така необходимото развитие на възобновяеми активи, остава сериозен проблем, който играе роля в настоящата енергийна криза.

Настоящото положение също предизвиква по-спорен въпрос: трябва ли ядрената енергия да играе по -голяма роля в енергийния преход?

Има успешни истории за ядрената енергия. Във Франция, например, 70 процента от електроенергията й вече идва от зелена ядрена енергия. Но това не се повтаря широко.

Исторически основният възпиращ фактор е загрижеността за безопасността. Но доказателствата сочат, че ядрената енергия е много по-безопасна от изкопаемите горива. Според едно скорошно проучване замърсяването на въздуха от изкопаеми горива е убило цели 8,7 милиона души през 2018 г.

Това далеч надминава всякакви оценки за преки и косвени смъртни случаи, причинени от ядрена енергия. Сривът в Чернобил, най-тежката ядрена авария досега, би могъл косвено да е отнел живота на до 4000 души чрез радиационно излагане, гласи един доклад на ООН . Това е трагична загуба на живот, която не взема предвид смущенията, причинени за хиляди други. В същото време рисковете, свързани с изкопаемите горива, са от различен порядък.

Друг проблем с ядрената енергия са високите разходи. Разработването на атомни електроцентрали може да струва милиарди. Но ако бъдат въведени предложените въглеродни данъци, това би могло да направи ядрената енергия по-конкурентоспособна. Предвид спешната необходимост от радикална промяна на нашия енергиен микс, някои в индустрията предполагат, че ядрената енергия трябва поне да присъства по-осезаемо като част от разговора.

Самият разговор е ключът. Правителствата и компаниите трябва да се ангажират по-тясно, за да бъдат намерени правилните решения. Аня-Изабел Доценрат, новият ръководител на бизнеса с газ и нисковъглеродни емисии на BP, е само един от многото видни ръководители през последните месеци, които призовават за по-голям диалог с политиците за ускоряване на енергийния преход и избягване на разточителни инвестиции.

Очевидно има нарастваща воля по целия свят за стимулиране на енергийния преход и за постигане на реална промяна. Изглежда, че проблемът е начинът, по който инвестициите са били канализирани и управлявани.

Предстоящата енергийна криза в Европа тази зима показва защо правителствата и бизнеса трябва да работят заедно, за да намерят бързо начини за ускоряване на енергийния преход и диверсификация на нашия енергиен микс.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!