Въздушна снимка показва наводнения в къмпинг VD8 в Швейцария, 19 юли 2021

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Гардиън“: Политици от цял свят призовават за „глобална зелена сделка“ за справяне с климатичната криза

„Хората по света се нуждаят от „глобална зелена сделка“, която да се справи с климатичната криза и да възстанови естествения ред, докато се възстановяваме от пандемията Covid-19.“ Това заявиха група политици от Великобритания, Европа и развиващите се страни.

Световният печат

Глобалният алианс за зелена сделка кани политици от законодателните органи на всички страни да работят заедно по политики, които биха осигурили справедлив преход към зелена икономика, преди преговорите на ООН за климата в Глазгоу през ноември тази година. Алиансът включва Каролайн Лукас, единственият депутат от партията на Зелените, и Клайв Луис от лейбъристите, както и членове на Европейския парламент, представители в Бразилия, Аржентина, Индонезия, Малайзия и САЩ, наред с други страни.

Илхан Омар, американски конгресмен от Минесота, заяви, че скорошното екстремно време в САЩ и по света трябва да служи като предупреждение. „Климатичните промени са тук и това е екзистенциална заплаха за човечеството. Вече видяхме ужасяващите последици от бездействието – горски пожари, бушуващи по западното крайбрежие на САЩ, екстремни урагани, горещи вълни в Австралия, масивни наводнения по целия свят. Природни бедствия като тези ще се влошават само ако не действаме като глобална общност, за да противодействаме на тази разруха.“

Алиансът иска правителствата да въведат мерки, които биха стимулирали зелената икономика, както и сътрудничество за глобален достъп до ваксини за Covid и преструктуриране на дълга за най-бедните страни в света.

Неотдавнашно проучване на Vivid Economics установи, че само около една десета от 17-те милиона долара, изразходвани в световен мащаб за спасяване на пострадали икономики, се изпълнява по проекти, които ще намалят емисиите на парникови газове или ще възстановят природата. Обаче повече от 3 трлн. се влагат в мерки и индустрии, които вредят активно на околната среда, като въглища и други изкопаеми горива.

Манон Обри, френски евродепутат, заяви, че правителствата трябва да се съсредоточат върху социалната справедливост и климата. „Последиците от климатичната криза стават все по-тревожни. Неравенствата нарастват и най-бедните са най-силно засегнати от въздействието на променящия се климат. Ако искаме справедливи, систематични и ефективни политики в областта на климата, се нуждаем от радикална промяна от свободната търговия и идеологията на свободния пазар.“

В момента съюзът има 21 членове от 19 държави.

„Политико“: Меркел обещава по-силен фокус след наводнението върху „опазването на климата“

Германският канцлер Ангела Меркел в неделя обеща по-силен акцент на правителството върху опазването на климата след смъртоносните наводнения, опустошили части от Германия и съседните страни. „Немският език почти не знае думи за това опустошение“, каза Меркел по време на посещение в засегнатите от наводнения райони в западната провинция Рейнланд-Пфалц. „Трябва да побързаме да се борим с изменението на климата.“

Световният печат

На пресконференция в тежко увредения град Шулд Меркел заяви, че нейното правителство ще противодейства на това природно бедствие в краткосрочен план, но също така и в средносрочен и дългосрочен план: „Ще гарантираме, че ще фокусираме политиката си повече относно защитата на климата, която имаме през последните години.“

Учените отдавна предупреждават, че такива екстремни метеорологични явления все повече ще засягат Европа, когато светът се затопли. Неотдавнашните наводнения отнеха живота на над 180 души в Германия и Белгия. Допълнителни наводнения засегнаха южна Германия в неделя, особено района на Бавария.

Финансовият министър Олаф Шолц заяви пред вестник Bild am Sonntag, че иска да осигури спешна помощ в размер на 300 милиона евро и да вложи „милиарди евро“ в програма за реконструкция за ремонт на „разрушени къщи, пътища и мостове“.

На пресконференцията в неделя Меркел потвърди, че нейното правителство ще одобри програма за облекчение в сряда. „Виждаме насилието, което природата може да упражни при проливни наводнения“, добави тя. „Все пак виждаме силната воля на оцелелите хора.“ Меркел добави, че ще се завърне в региона през август.

CNN: Афганистан изтегля дипломати от Пакистан след предполагаемо отвличане на дъщерята на посланика

Афганистан изтегля дипломатите си от Пакистан след предполагаемо отвличане на дъщерята на посланика в столицата Исламабад.

Световният печат

Силсила Аликхил, дъщерята на Наджиб Алихил, посланик на Афганистан в Пакистан, е била „отвлечена за няколко часа и жестоко измъчвана от неизвестни на път за вкъщи“, се казва в изявление на министерството. По-късно тя беше освободена и сега получава медицинска помощ в болницата, се казва в изявлението и се добавя, че разследването на инцидента все още продължава.

Външното министерство на Пакистан изглежда потвърждава инцидента в изявление в събота, в което се казва, че Силсила е била „нападната, докато се е возила в превозно средство под наем“ и че се опитват да задържат заподозрените. В неделя вечерта обаче, вътрешният министър на Пакистан отрече инцидента и изрази скептицизъм към разказа на Силсила за случилото се.

По-рано в неделя Афганистан обяви, че ще изтегли Алихил и всички други висши дипломати, базирани в Пакистан, „докато не бъдат адресирани всички заплахи“, се казва в изявлението на външното министерство. 

В изявлението Афганистан призова правителството на Пакистан да „предприеме незабавни действия“ за идентифициране и наказване на извършителите и за защита на безопасността на афганистанските дипломати „в съответствие с международните конвенции“.

Външното министерство на Пакистан зави, че се надява Афганистан да преразгледа решението си. Министерството добави, че отвличането и нападението „се разследват и проследяват на най-високо ниво по указания на министър-председателя“ и че сигурността е „подсилена“ за посланика, семейството му и други служители на посолството на Афганистан.

В неделя външният министър на Пакистан се срещна с Алихил, за да го успокои за „пълното сътрудничество“ на Пакистан по въпроса. До края на неделя обаче вътрешният министър на Пакистан шейх Рашид заяви пред местен новинарски канал, че това „не е никакво отвличане“, а по-скоро „международен заговор“, подхранван от индийското разузнаване. Той също така заяви на пресконференция, че първоначалното разследване е установило несъответствия в изявлението, което Силсила е дала.

Предполагаемият инцидент идва, след като Пакистан се подготвя да бъде домакин на афганистанска мирна конференция следващата седмица, на фона на опасенията относно последствията от изтеглянето на американските военни от Афганистан. Мирната конференция първоначално беше насрочена за този уикенд, но беше отложена чак след Курбан-байрам. Новите дати все още не са обявени, но ислямският празник приключва на 23 юли. Очаква се около три дузини присъстващи да пристигнат в Исламабад за конференцията, включително ръководители на афганистански политически партии. Очаква се премиерът на Пакистан Имран Хан също да присъства на конференцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!