Протест

За трети път след освобождаването на директора на болницата Асен Балтов работещи в „Пирогов“ излязоха на протест, с който блокираха за кратко движението по бул. „Цар Борис III“ в столицата. Те искат оставките на здравния министър д-р Стойчо Кацаров и на директора на здравната каса Петко Салчев, както и създаване на клинична пътека за лекуване на усложнения след прекаран COVID-19.

Пред журналисти д-р Камен Данов заяви, че продължават да настояват за оставките на Стойчо Кацаров и Петко Салчев. Обмисля се и преместване на протеста пред някоя от институциите, където е най-подходящо с тези искания.

„Нямаме решение още какво да правим, но смятаме, че не е разумно да протестираме пред болницата“, заяви и проф. Диян Енчев.

Той посочи, че няма взето ясно решение и допусна, че такова ще има днес след обяд или утре сутринта.  И тази сутрин се чуваха аплодисменти.

„Те са за това, че успяхме да преминем заедно през едно голямо изпитание. Изпитанието на пандемията, което за съжаление далеч не е отминало и се надяваме никога да не се върнем към времето, което ние изживяхме в Пирогов, то беше много тежко време в борба за живот“, каза д-р Николай Янев.

Докато блокираха кръстовището, медиците скандираха името на отстранения директор – проф. Балтов.

Протест "Пирогов"

Припомняме, че до протест се стигна след отстраняването на директора на болницата проф. Асен Балтов след проверка от НЗОК. При проверката е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са записани с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

Последва и размяна на обвинения между здравния министър и лечебното заведение. Кацаров обяви, че и той е бил сред фиктивно лекуваните пациенти. От „Пирогов“ отрекоха това и показаха документи с твърденията, че те са разписани от него и доказват, че е лекуван. На тях Кацаров отговори, че подписът му е фалшифициран.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!