сърце илектрокардиограма

Френският производител на протези „Carmat“ съобщи, че е продал едно от изкуствените си сърца за първи път от основаването си през 2008 г., за нуждите на италиански пациент в очакване на трансплантация.

Операцията „е извършена от екипа, ръководен от сърдечния хирург д-р Чиро Майело в болницата „Azienda Ospedaliera dei Colli“ в Неапол, един от центровете с най-голям опит в областта на изкуствените сърца в Италия“, се казва в изявление на компанията.

Тя си осигури европейска маркировка CE през декември 2020 г. за продажба на изкуствено сърце на Aeson като „мост за трансплантация“. Това сертифициране се основава на резултати от проучване, известно като PIVOTAL, стартирано през 2016 г. и все още в ход.

През ноември 2019 г. резултатите на първите 11 пациенти в проучването показват, че 73 процента са оцелели в продължение на шест месеца с транспланта или са стигнали до успешна трансплантация в същия период.

Според компанията, първата търговска продажба на изкуственото ѝ сърце е отбелязала „важен етап, който отваря нова глава в развитието ѝ“ и се надява да намери повече клиенти във Франция и Германия до края на годината.

Говорителка заяви пред АФП, че за първи път едно от сърцата се използва извън клинично изпитване.

Разходите за операцията – над 150 000 евро – са платени от регионалната здравна система.

На 15 юли „Carmat“ обяви първото имплантиране на сърце Aeson на пациент в САЩ в клинично проучване в университетската болница „Duke“ в Дърам, Северна Каролина. Тя търсеше 10 подходящи пациенти, които да участват в проучване, одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук