Златната каляска по пътя от Бъкингам до Уестминстър. Снимка: ЕПА/БТА

Пищна процесия с позлатена каляска в центъра премина от Бъкингамският дворец до Уестминстърското абатство, където Чарлз Трети ще бъде коронясан за британски крал.

Процесията е бурно приветствана от многохилядното множество, събрало се по трасето да приветства Чарлз и Камила. Дъждът по никакъв начин не пречи на събитието, британците трудно могат да бъдат уплашени с лошо време, коментира БНР от Лондон.

В абатството беше пълно с високи гости и повече от 2200 души, сред които представители на 203 държави, повечето от които държавни глави, монарси от цял свят и членове на кралското семейство. Тук е и българският служебен премиер Гълъб Донев.

Коронацията започна в 13:00 българско време, ръководена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби – глава на англиканската църква. Това е несъмнено пищна и помпозна церемония с много древни ритуали и традиции.

Коронацията трябва да приключи до 15 ч. наше време, след което вече коронясаните крал Чарлз Трети и кралица Камила (която все още е кралица-консорт) ще се върнат обратно в Бъкингамския дворец. Там те ще излязат в обкръжението на най-близките членове на семейството си на балкона, за да наблюдават традиционното авиошоу и да помахат на еуфоричната тълпа.

Премиерът Риши Сунак определи днешния ден като момент на изключителна национална гордост и жива демонстрация на модерния характер на страната. Много се набляга на това колко е пъстра и разнородна цялата тази церемония, включваща всякакви раси и религии.

Риши Сунак написа в Туитър, че „няма друга страна, която може да представи по такъв начин ослепителната показност. Но това не е просто спектакъл. Това е горд израз на нашата история, култура и традиции“. Според него от днешната коронация представлява нещо като заветен ритуал, чрез който се ражда нова ера.

Иначе в цяла Великобритания цял ден ще е така – уиски, джин, бира и празненства по случай коронацията на крал Чарлз Трети.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук