Цената на златото тази сутрин слабо се понижава, защото инвеститорите предпочитат да фиксират своята печалба, показват данните от търговията.

Към 8.00 часа българско време цената на априлския фючърс на златото на нюйоркската борса Комекс спадна с 0,41% или със 7,55 долара до 1643,9 долара за тройунция, майският фючърс на среброто нарасна с 0,49% до 14,742 долара за унция.

Инвеститорите предпочитат да фиксират печалбата си преди почивните дни. Тази седмица цената на благородния метал нарасна с почти 9% благодарение на лошите данни за безработицата в САЩ и мерките за стимулиране на икономиката, предприети от Федералния резерв.

Курсът на долара също тръгна надолу тази сутрин на фона на намалялото търсене на валута заради новите икономически стимули.

Към 7.30 часа българско време курсът на долара спрямо йената се понижи до 108,45 йени за долар от нивото от 109,58 йени. Курсът на еврото поскъпна до 1,1058 долара от нивото 1,1028 долара за евро.

Отслабването на долара предизвиква понижаването на търсенето на валута заради новите мерки за стимулиране, които предприемат централните банки на различни страни. Тези мерки успокояват инвеститорите, прекратяват разпродажбите на фондовите пазари, предизвикани от пандемията от коронавирус.

Лидерите на страните от Г-20 обещаха да вложат над 5 трилиона долара в глобалната икономика за подкрепа на държавите, за да се смекчат социалните, икономическите и финансовите последици от пандемията.

Сега играчите на пазара очакват, че Камарата на представителите на Конгреса по-късно днес ще гласува пакета от финансова помощ в размер на 2 трилиона долара. В сряда законопроектът беше одобрен единодушно от американския Сенат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук